mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Kočevje

Kočevje vse bolj tone

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.10.2012 14:52

Zadnja statistična poročila kočevskega razvojnega centra, centra za socialno delo in zavoda za zaposlovanje potrjujejo že več kot desetletje trajajočo gospodarsko in socialno agonijo Kočevcev.

Lanskoletno bilanco Kočevske predstavlja 20 odstotkov brezposelnih, 1400 ljudi, ki živijo od redne socialne pomoči, upad števila delovno aktivnega prebivalstva in neto čista izguba kočevskega gospodarstva. Da samo pomoč v obliki državnih in evropskih razpisov za rešitev Kočevske ne bo zadostovala je jasno, saj je bilo slišati, da bo situacija težko rešljiva tudi na dolgi rok.

Podjetniška primerjava, ki jo je predstavila direktorica Razvojnega centra Ribnica Kočevje Milena Glavač, pove vse: kočevske družbe so lani ustvarile 203 milijone, medtem ko je Krka z enkrat večjim številom delavcev pridelala 957 milijonov evrov.

Program Pokolpje, ki naj bi zaposlil 400 ljudi, ne prinaša želenih rezultatov, 4 milijone evrov, ki jih je zavod za zaposlovanje namenil programu aktivnega in dejavnega iskanja zaposlitev, pa bi lahko koristneje porabili za dodatna izobraževanja in prekvalifikacije delavcev. A vodja Urada za delo Grosuplje Ribnica Kočevje Anita Kovačik pravi, da denarja za te namene ni.

S katastrofalnimi številkami so se sinoči soočili tudi tamkajšnji občinski svetniki, ki o tako poraznem stanju -vsaj sodeč po njihovih obrazih- doslej niso veliko vedeli.

Anita Kovačik o izobraževanju


Milena Glavač o podjetniški primerjavi