polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

violeta tomic bobo Svet24.si

Tomičeva pri kriminalistih: To je ista pisava kot...

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Novice Kočevje

Kočevje vse bolj tone

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.10.2012 14:52

Zadnja statistična poročila kočevskega razvojnega centra, centra za socialno delo in zavoda za zaposlovanje potrjujejo že več kot desetletje trajajočo gospodarsko in socialno agonijo Kočevcev.

Lanskoletno bilanco Kočevske predstavlja 20 odstotkov brezposelnih, 1400 ljudi, ki živijo od redne socialne pomoči, upad števila delovno aktivnega prebivalstva in neto čista izguba kočevskega gospodarstva. Da samo pomoč v obliki državnih in evropskih razpisov za rešitev Kočevske ne bo zadostovala je jasno, saj je bilo slišati, da bo situacija težko rešljiva tudi na dolgi rok.

Podjetniška primerjava, ki jo je predstavila direktorica Razvojnega centra Ribnica Kočevje Milena Glavač, pove vse: kočevske družbe so lani ustvarile 203 milijone, medtem ko je Krka z enkrat večjim številom delavcev pridelala 957 milijonov evrov.

Program Pokolpje, ki naj bi zaposlil 400 ljudi, ne prinaša želenih rezultatov, 4 milijone evrov, ki jih je zavod za zaposlovanje namenil programu aktivnega in dejavnega iskanja zaposlitev, pa bi lahko koristneje porabili za dodatna izobraževanja in prekvalifikacije delavcev. A vodja Urada za delo Grosuplje Ribnica Kočevje Anita Kovačik pravi, da denarja za te namene ni.

S katastrofalnimi številkami so se sinoči soočili tudi tamkajšnji občinski svetniki, ki o tako poraznem stanju -vsaj sodeč po njihovih obrazih- doslej niso veliko vedeli.

Anita Kovačik o izobraževanju


Milena Glavač o podjetniški primerjavi