Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Kočevje

Kočevske akcije za aktivacijo skupnosti pri ustvarjanju javnega prostora

Piše: R.K.

Čas objave:
09.05.2021 06:52

Občina Kočevje letos je letos prvič pripravila projekt Kočevske akcije, s katerim želijo podpreti prebivalce pri urejanju in ustvarjanju skupnega javnega prostora. Preko razpisa bodo tako podprte izbrane manjše lokalne akcije, s katerimi prebivalci lahko sami izboljšajo svojo okolico in ki predstavljajo korist za celotno skupnost.

Razpis je odprt od 7. maja do 11. junija 2021, vloge pa se oddajo preko obrazca na spletni strani Občine Kočevje. Projekt Kočevske akcije za podporo in izvedbo pobud občanov za urejanje skupnih prostorov ali aktivnosti bo v letu 2021 pilotno izveden samo s krajevno skupnostjo Kočevje Mesto, v okviru projekta Vsi v Mesto! V načrtu pa je, da prakso z izkušnjami v prihodnjih letih prenesejo na vse krajevne skupnosti.

Projekt se bo izvajali po zgledu Mestne občine Ljubljana, ki ima za sabo že dve
uspešni leti izvedenih pobud občanov, pod imenom Zunaj. V okviru projekta tako pričakujejo zanimive pobude po meri prebivalcev Kočevja. Lotijo se lahko ureditve zanemarjene okolice, na primer pleskanja ali čiščenja, infrastrukturnih izboljšav javno dostopnih površin kot so na primer ureditve
košev, novih stojal za kolesa, klopi ali pa skupnostnih dogodkov kot je na primer pop-up kino.

Za akcije bo ključno, da jih predlagajo in izpeljejo posamezniki skozi delovno akcijo širše skupnosti, na Občini Kočevje pa bodo poskrbeli za kritje materialnih stroškov do višine 800 evrov. Za izvedbo projekta je letos zagotovljenih 5.000 evrov, cilj pa je podpreti vsaj pet pobud. Poleg kritja materialnih stroškov bodo na občini skupaj s Krajevno skupnostjo Kočevje mesto zagotovili tudi mentorsko vodenje in pomoč pri izvedbi. Prispele pobude bo ocenila komisija in podprla tiste, ki bodo ustrezale razpisnim pogojem. Izvedba akcij pa bo mogoča do konca oktobra 2021.