Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Kočevje

Kočevsko jezero postopoma dobiva nove vsebine

Piše: STA

Čas objave:
20.06.2021 17:24

Občina Kočevje se že dlje časa trudi celovito urediti Kočevsko jezero, a ji slednje za zdaj v veliki meri onemogoča dejstvo, da je večino njegove obale v zasebnih rokah. Kljub temu jezero postopoma dobiva nove vsebine, pri čemer jih poleg občine delno razvijajo tudi zasebniki.

Do zdaj je občina na nekaj sto metrov dolgem obalnem pasu, ki je v njeni lasti, uredila nekaj pomolov in glavno plažo, v ozadju pa Kam Jezero, v tem letu pa načrtuje tudi ureditev pasu med pomoli in glavno plažo.

V sklopu prve faze ureditve omenjenega pasu je ob obali predvidena izgradnja lesene brvi, ki bo izvedena kot lesena konstrukcija na pilotih. V drugi fazi so predvideni izvedba dodatnih lesenih teras in vzdolžnega pomola ter ureditev terena na vstopu v vodo. Dela naj bi bila končana jeseni.

rudniško-jezero-v-kočevju
Rudniško jezero
Občina Kočevje

Večji del obale Kočevskega jezera je v lasti enega zasebnega lastnika, s katerim občina zaenkrat ne najde skupnega jezika za odkup zemljišča. 

Kočevsko jezero, ki je v 70. letih prejšnjega stoletja nastalo v kotlini dnevnega kopa nekdanjega kočevskega rudnika, na svoji površini velja za eno čistejših jezer v Sloveniji, težave pa so se pojavile v globini, kjer so ugotovili slabšo kakovost vode z nizko vsebnostjo kisika, kar je posledica dejstva, da voda na dnu jezera ne kroži.

rudniško-jezero-v-kočevju
Rudniško jezero
Občina Kočevje

V občini so zato začeli s projektom nameščanja cevi, ki bodo v končni fazi odvajale vodo tudi iz najglobljih delov jezera (to je na nekaterih delih globoko 40 metrov) in tako poskrbele, da bo voda tam bolj krožila.

Hkrati je Občina Kočevje imenovala komisijo za spremljanje kakovosti in razvoja jezera, ki je spomladi začela z rednim odvzemom in preverjanjem kakovosti vode. Vse aktivnosti so namenjene temu, da se jezero ne le ohrani, temveč se kakovost njegove vode še izboljša. Poudarjajo tudi, da je jezerska voda v zgornjih kopalnih slojih zaradi pritoka vode s širše okolice čista in primerna za kopanje.