bik, polzela Svet24.si

FOTO: Podivjan bik v Polzeli poškodoval tri ...

majerič2 Svet24.si

FOTO: Branko Majerič, kmet s Ptujskega polja, ...

ilka hamer Svet24.si

Ilka pogumno stopila pred kamere in navdušila

marcic jahta brioni Reporter.si

Jahte dobaviteljev in lobistov v zdravstvu: ...

6ba9bdb07f12d891519545f9ff1f4ccb Necenzurirano

Tako Počivalšek s proračunskim denarjem pomaga ...

Natalija Bratkovič Njena.si

Voditeljica Kmetije pokazala umetnico iz zakulisja...

doncic slovenija Ekipa24.si

Po bolečem porazu SLOVENIJE se je oglasil tudi ...

Novice Koper

Kolesarji med najranljivejšimi, a pogosto sami vzrok nesreče

Piše: STA

Čas objave:
15.05.2021 07:13

Kolesarji predstavljajo eno najranljivejših udeležencev v cestnem prometu. Peter Leban s Policijske Uprave (PU) Koper je ob tem kolesarje pozval, naj upoštevajo cestnoprometne predpise, saj pogosto sami povzročijo prometno nesrečo. Pozval je tudi starše, naj se o cestnoprometnih predpisih pogovorijo z otroki.

Skoraj tri četrtine vseh kolesarjev krši prometna pravila, četrtina pa naredi resnejše prekrške, so sporočili s PU Koper. Najpogostejše kršitve, ki jih delajo kolesarji, so neustrezno prečkanje cestišča, vožnja v nasprotni smeri, prevoz rdeče luči na semaforju, ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku in uporaba mobilnega telefona na kolesu, so dodali.

Okoli 100 kolesarjev je vsako leto na območju PU Koper udeleženih v prometne nesreče, kar predstavlja devet odstotkov vseh prometnih nesreč. Od tega se jih več težje poškoduje, lani pa je en kolesar na tem območju umrl.


Najpogostejši vzrok za prometne nesreče, v katere so vključeni kolesarji, so kolesarji sami, je povedal Leben. Sem spada izguba ravnotežja, nepravilnosti na kolesu, neupoštevanje pravil o prednosti, neprilagojena hitrost, nepravilna smer vožnje, neustrezna varnostna razdalja in nepravilnosti pri prehitevanju.

"Svetujemo, da uporabljate zaščitno čelado, tudi starejši od 18 let, brezhibna kolesa, med vožnjo spremljate promet okoli sebe in prilagodite vožnjo razmeram. Pred spremembo smeri vožnje se prepričajte, če to lahko varno storite in to tudi ustrezno nakažite, in seveda ne vozite pod vplivom alkohola," je posvaril Leban.

Pozval je tudi starše, naj se pogovorijo z otroki o cestnoprometnih predpisih in jih imajo med vožnjo pod nadzorom. Otroke naj opremijo s čelado in drugo zaščitno opremo, je še dodal.