Princ Harry, princ William Svet24.si

Tako slabi so odnosi med Williamom in Harryjem ......

himars Svet24.si

Bo to novo orožje, s katerim bodo Ukrajinci ...

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

luka modric Ekipa24.si

Uff, kakšna lepotica, ste jo videli?! Na tribunah...

kmetija Njena.si

Kmetija: V oddaji po nesreči pokazali člana ...

riera 4 Ekipa24.si

Riere na tekmi z neugodnimi Celjani ne bo! Vodilna...

Novice Črnomelj/Metlika

Kolpa odnesla 300-glavo čredo ovac

Piše: STA

Čas objave:
19.09.2022 10:54

Narasla Kolpa po ocenah črnomaljske občine z verjetno stoletnimi vodami na infrastrukturi v občini ni povzročila večje škode. Več bo znano, ko bo gladina reke upadla dovolj, da bo mogoče izvesti natančni pregled. Voda je sicer zalila obrečne kampe, največ škode pa je v sosednji Občini Metlika povzročila kmetu, ki mu je odnesla 300-glavo čredo ovac.

Na Črnomaljskem predvidevajo, da je lahko prineseno drevesno plavje poškodovalo predvsem nekatere mostove in rečne jezove, predvidoma pa naj bi skupaj šlo za manjšo gmotno škodo, je črnomaljski župan Andrej Kavšek ocenil za STA.

Kolpa je tudi poplavila obrečne kampe, opaznejše škode tam po njegovem ni povzročila. Je pa rečno plavje ponekod močno poškodovalo in zvilo ob meji postavljeno panelno ograjo z rezilno žico.

Ob Kolpi je sicer voda zalila več kleti, med drugim v Prelesju, Kotu ob Kolpi, v Starem trgu ob Kolpi in v Radencih. Na nekaterih obrečnih cestah je delno poškodovala ali odnesla nasipane cestne bankine. Padavinska voda je zalila tudi več kleti na višjih območjih, je še povedal Kavšek.Komunala Črnomelj je uporabnike pitne vode obvestila, da za vodovodni sistem Črnomelj oz. za praktično celotne občinsko območje z izjemo vodovodnega sistema Damelj velja ukrep prekuhavanja vode za pitje in pripravo hrane. Ukrep velja do preklica.

Kolpa je poplavila tudi v dolvodni sosednji Občini Metlika. Zalila je tamkajšnja kampa Primostek in Podzemelj. Ker so na Metliškem stanovanjske hiše od reke precej odmaknjene, pa druge infrastrukturne škode ni povzročila, je metliški župan Darko Zevnik povedal za STA.

Še največ škode naj bi voda povzročila enemu od kmetov, ki je svojo drobnico pasel ob Kolpi pri Rosalnicah. Narasla voda naj bi mu odnesla približno 300-glavo čredo ovac, je še navedel Zevnik.