cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Brežice

Komunala Brežice z novim projektom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.10.2015 05:43

V Komunali Brežice so se odločili pristopiti k prebujanju zavesti o enem največjih biserov brežiške občine, in to je pitna voda.

»Naša voda je ena najboljših v Sloveniji. Pridobivamo jo iz globin tudi do 200 metrov, to so prodnate kamnine, prekrite z debelimi plastmi gline, ki poskrbijo, da je voda zaščitena pred vplivi okolja in tako ena najbolj neokrnjenih pitnih voda na svetu,« je pojasnil direktor JP Komunale Brežice Aleksander Zupančič in dodal: »Kar je neverjetno, je to, da 1000 litrov tega bisera doma, ko si ga natočimo iz pipe, stane toliko kot ena plastenka ustekleniče vode. In to ob dejstvu, da je tista voda manj kakovostna, kemično obdelana in je v plastični embalaži, ki dodaja svoje vplive. Torej, če pijemo vodo iz pipe, ustvarjamo manj plastične embalaže, privarčujemo na nafti in na pitni vodi, saj se po podatkih za izdelavo ene plastenko ustekleničene vode porabi četrt litra nafte in tri litre pitne vode.« Glede na navedeno lahko 4-članska družina samo s tem, da pije vodo iz pipe, namesto, da kupuje ustekleničeno vodo, živi bolj zdravo, varuje okolje in privarčuje tudi do 2000 evrov letno. Posledica tega zavedanja je projekt »Zdravo – bolj zdravo – voda iz pipe«. Da bo projekt res zaživel, so se pri ozaveščanju povezali z lokalnimi podjetji in organizacijami. Vsako podjetje, ki pristopi k projektu, dobi stekleni vrč z logotipom projekta, pravico do uporabe logotipa, priznanje JP Komunale Brežice, zloženke za vse zaposlene in strokovno predavanje o pomenu pitja vode iz pipe za zaposlene. Na drugi strani je pozitiven učinek projekta v tem, da vsako podjetje, ki se pridruži, skrbi za okolje, pridobi na ugledu, na lojalnosti zaposlenih in si zniža stroške reprezentance.

Komunala Brežice je kot družbeno odgovorno podjetje v letošnjem juniju začela s projektom »Prinesi – odnesi«. Na tržnici v Brežicah so omogočili prostor, kjer lahko obiskovalci brezplačno menjajo uporabne stvari. V tem času se je zamenjalo že več kot 1500 uporabnih stvari, ki so šle v ponovno rabo. Na ta način imajo tudi manj odloženega kosovnega odpada. V duhu manj odvrženih odpadkov so začeli tudi s projektom »Hrana sodi na krožnik, ne v smeti!«, kjer izvajajo aktivnosti za manjšo količino zavržene hrane. S tem poskušajo doseči manj odloženih bioloških odpadkov in manj onesnaževanja okolja. »Pri vsem tem je pomemben tudi ekonomski vidik, saj povprečna družina letno vrže v smeti hrano v vrednosti od 200 do 500 eurov,« je povedal Aleksander Zupančič.

V juniju so zaključili prvo leto izvajanja ekološkega projekta Ohranimo čisto okolje, ki ga izvajajo v vrtcih in osnovnih šolah občine Brežice. Vključeni so bili v devetih šolah in vrtcih v občini Brežice ter obiskali več kot 1000 otrok. Projekt se je zaključil z eko kvizom za 6. in 7. razrede. »Zavedamo se, da v poplavi informacij zgolj enourno predavanje in brošura enkrat letno ni dovolj, zato smo se na Komunali Brežice odločili, da se sistematično in sistemsko vključimo v učni proces. Tako smo naše aktivnosti pedagoško oblikovali in jih vključili v letni učni načrt. Vsa izvajanja smo podkrepili z izdelavo učnega gradiva in uvedbo letnega preizkusa znanja na ravni vseh šol v občini Brežice.«

Komunala Brežice je med drugim tudi upravljavec brežiške tržnice in zato so se letos odločili, da se tudi vsebinsko vključijo in poskušajo obuditi življenje na tržnici. V pol leta je bilo tako izvedenih 19 tematskih sobot, ki so imele za cilj povezovanje lokalnih ponudnikov in obiskovalcev.

Konec letošnjega leta bodo imeli v Komunali Brežice že 85 % več ločeno zbranih odpadkov kot pred štirimi leti. »Evropska direktiva določa, da moramo imeti do konec leta 2020 ločeno zbranih odpadkov 50 %, mi smo to dosegli že lani,« je ponosen Aleksander Zupančič. Kar je pri tem najpomembnejše: aktivnosti podjetja na području ozaveščanja o ločevanju odpadkov so samo lani njihovim uporabnikom privarčevale 231.000 evrov, kar je 3,2 eura na mesec manj za plačilo polžnic v primeru 4-članske družine. Sogovornik je pokazal tudi prerez položnice in razložil: »Približno 52 % položnice predstavlja strošek komunale, 6,73 % je trenutno strošek odlaganja in obdelave odpadkov na deponiji Cerod v Novem mestu, kar gre neposredno njim. Če ne bi toliko ločevali, bi bil znesek veliko višji in vsak mesec bi bila položnica dražja.«


Leta 2011 je bilo v Brežicah zbranih 5.700 ton mešanih komunalnih odpadkov, do leta 2014 pa so z aktivnostmi Komunale Brežice dosegli, da so uporabniki odložili le še 3.500 ton v zelene hišne posode, medtem ko so razliko, to je 2.186 ton, odnesli na ekološke otoke oziroma predali v rumenih vrečah. Če tega ne bi storili, bi bila položnica na račun stroškov odlaganja in obdelave mešanih komunalnih odpadkov vsak mesec v primeru štiričlanske družine za 3,2 eur dražja. Ravno zato v podjetju nadaljujejo aktivnosti, ker verjamejo, da lahko v naslednjih letih zmanjšajo količine mešanih odpadkov še za 2000 ton ter s tem znižajo tudi strošek obdelave in odlaganja na položnicah.

Komunala Brežice je javno podjetje, ki ga vodijo z miselnostjo privatnega sektorja in to je tudi ključ njihovih uspehov. V podjetju stremijo k vzpostavljanju ravnovesja med učinkovitostjo zasebnega sektorja in družbeno odgovornostjo javnega sektorja. Najvišje vrednote so zdravo, odgovorno in pošteno poslovanje. V odločanje o poslovanju podjetja vključujejo zaposlene, ki so srce razvoja podjetja.
»Vabim tudi vas k informiranju in spodbujanju občanov k pitju vode iz pipe, ker naša voda je res čista in dobra. Osebno prav rad s ponosom vsakemu, ki pride k nam, na mizo postavim vrč vode in rečem, da je naša voda odlična, vredno jo je poizkusiti. Ne boste verjeli, ampak 1000 litrov tega bisera vas stane samo 0,71 evra,« je zaključil Aleksander Zupančič.

Ob vsem tem ima Komunala Brežice tudi certifikat z nazivom Učeča se organizacija, zato veliko vlaga v izobraževanje in rast zaposlenih. S tem vsekakor kaže inovativnost, naprednost in skrb za okolje.