pahor milanovic ljudevit gaj bobo Svet24.si

Ukrajinci svarijo, da bo Hrvaška blokirala vstop ...

matej periš Svet24.si

Analiza DNK potrdila očetove besede: "Matej je ...

zelenski jansa tw Necenzurirano

Janševo orožarsko darilo Ukrajini

tonin jansa bobo2 Reporter.si

Tonin je že pred tednom dni vedel, kakšno past ...

slovenija Ekipa24.si

Posnetek iz slačilnice v javnosti! Slovenke ...

Nikolina Pišek Odkrito.si

Nikolina Pišek - se vam sanja, koliko je STARA?!

doncic pivo Ekipa24.si

Dončić pil pivo na dan tekme z Warriorsi? ...

Novice Zidani Most

Končana nadgradnja dveh železniških odsekov

Piše: STA

Čas objave:
29.02.2020 10:21

Direkcija RS za infrastrukturo je končala nadgradnjo železniških odsekov Rimske Toplice-Laško in Laško-Celje v okviru projekta nadgradnje proge Zidani Most-Celje. Vrednost opravljenih del je dosegla 53,6 milijona evrov, poleg obnove železniške infrastrukture pa so uredili tudi križanje v Marija Gradcu pri Laškem in sanirali sedem mostov.

Med obsežno nadgradnjo, ki se je začela sredi leta 2018 in je bila eden večjih projektov zadnjih let na jedrnem železniškem omrežju, so zamenjali 27,2 kilometra tirov in 29,5 kilometra vozne mreže. Sanirali so tudi štiri podhode, 19 podvozov, 26 podpornih oz. opornih zidov ter 32 prepustov, je zapisano na spletnih straneh direkcije.

V Marija Gradcu pri Laškem, so zgradili novo zunajnivojsko križanje, s katerim so nadomestili prejšnji podvoz neustreznih dimenzij. Pri tem so ukinili dva nivojska prehoda in zgradili dva mostova. Na odseku Laško-Celje so v Debru pri Laškem zgradili tudi nov podhod za pešce in kolesarje.

V sklopu projekta nadgradnje železniške proge Zidani Most-Celje so že leta 2018 končali tudi nadgradnjo železniških postaj Celje in Laško, trenutno pa poteka še nadgradnja odseka Zidani Most-Rimske Toplice, vključno s postajo Rimske Toplice, in izgradnja zunajnivojskega križanja v Rimskih Toplicah. Dela bodo predvidoma končali oktobra letos, vrednost projekta pa je 77,7 milijona evrov. Nedavno je promet stekel po nadgrajenem desnem tiru dvotirne proge.

V gradnji je tudi nov cestni most čez Savinjo v Marija Gradcu, ki bo nadomestil neustrezen podvoz pri Pivovarni Laško in bo predvidoma dokončan v začetku jeseni. Do maja pa bo zaključena tudi gradnja protihrupnih ograj na celotnem odseku Zidani Most-Celje.

Ocenjena vrednost vseh infrastrukturnih del v okviru projekta nadgradnje železniške proge Zidani Most-Celje je sicer 282,4 milijona evrov. Projekt je sofinanciran s kohezijskimi sredstvi v višini 90,6 milijona evrov. Vse naložbe, ki sestavljajo projekt, bodo predvidoma dokončane še letos.