Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Novice Brežice

Končanje stečaja Vina Brežice predvidoma konec februarja

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
26.01.2016 11:03

V okviru stečajnega postopka družbe Vino Brežice, v katerem je od leta 2009, je upravitelj Zlatko Vili Hohnjec uspel prodati večino premoženja in nekaj njenih blagovnih znamk. Konec lanskega leta je kot neutemeljeno zavrnil zadnjo terjatev, po oddaji končnega poročila sodišču pa končanje postopka predvideva konec februarja.

Hohnjec je povedal, da je premoženje, ki ga ni mogel unovčiti, lani prenesel na upnike, delavcem, ki so glavnico svojih terjatev dobili v celoti poplačano, pa je izplačal pripadajoče obresti.

Glede poplačila terjatev ločitvenih upnic je pojasnil, da so ločitveni upniki dobili, kar jim je šlo oz. kar je bilo mogoče dobiti. Glavnino nepremičnin in opremo Vina Brežice v stečaju pa so za 2,5 milijona evrov leta 2013 prodali na večkrat ponovljeni dražbi.

Okrožno sodišče v Krškem je po tem, ko je zaradi večmesečnih zaostalih izplačil delavcem v Vinu Brežice potekala enomesečna stavka, septembra 2009 razpisalo stečaj družbe. Prvo dražbo so nato opravili leta 2010 in drugo leta 2011. Hohnjec je skušal nepremičnine in opremo družbe pozneje prodati tudi z zbiranjem nezavezujočih ponudb.

Po otvoritveni stečajni bilanci, ki se je opirala na opravljene sodne cenitve, je bil ključni del premoženja Vina Brežice - njegove nepremičnine in oprema - vreden približno 6,3 milijona evrov. Zaloge so bile ocenjene na približno 200.000 evrov, terjatve kupcev in druge terjatve pa so znašale dobrih 920.000 evrov. Za nekaj manj kot 700.000 evrov je stečajni upravitelj vložil izpodbojne tožbe.

Podjetje je leta 2008, ko je prešlo v last tedanjega direktorja Mihajla Čuleta, zaposlovalo približno 150 delavcev, na slovenskem trgu pijač pa je imelo približno osemodstotni delež.