Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Novo mesto

Konec izkopavanj na Kapiteljski njivi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.07.2016 16:05

Na Kapiteljski njivi na Marofu so arheologi Dolenjskega muzeja končali letošnja zaščitna arheološka izkopavanja.

Raziskali so 500 kvadratnih metrov veliko območje na severozahodnem delu grobišča in pri tem odkrili 10 grobov iz pozne bronaste in 21 grobov iz starejše železne dobe.

Vodja izkopavanj in kustos Dolenjskega muzeja Borut Križ je povedal, da so na Kapiteljski njivi, kjer zadnja dobra tri desetletja zavarovalno raziskujejo mednarodno uveljavljeno prazgodovinsko grobišče, letos nadaljevali z raziskavami njegovega jugozahodnega pobočja, posejanega z rodovnimi starejšeželeznodobnimi gomilami in vmesnimi starejšimi, poznobronastodobnimi žganimi grobovi.

Ob dokaj deževnem vremenu so sicer letos do konca raziskali gomili 48 in 49 ter začeli izkopavati gomilo 50, pri tem pa so naleteli na deset kasnobronastodobnih grobov iz 9. do 8. stoletja pr.n.št. in na 21 grobov iz 7. stoletja pr.n.št., ki sodijo v zgodnje obdobje starejše železne dobe ali tako imenovane halštatske kulture.

V halštatskih gobovih so bili večinoma pokopani moški, kar sklepajo glede na pridano orožje, nože, sulice in šila, odkrili pa so tudi dokaj bogat ženski grob, ki je bil z gradnjo italijanskega vojaškega bunkerja med drugo svetovno močneje poškodovan. Sicer pa so v zasutih vojaških rovih na letos raziskanem območju odkrili vrsto drugih ostankov in odpadkov italijanske okupacijske vojske, je dodal kustos.


Med letošnjimi arheološkimi najdbami je opozoril na najdbe železnega nakita v prej omenjenem ženskem grobu z začetka 7. stoletja pr.n.št., med drugimi pomembnejšimi najdbami pa je navedel bronaste zapestnice, bronaste sponke oziroma fibule in značilno lončeno posodje. Sicer pa novomeškim arheologom tudi letos ni uspelo doseči pred leti zastavljenega cilja, da bi odkrili zahodni rob tega grobišča.

Na Kapiteljski njivi so do zdaj raziskali več kot 2100 prazgodovinskih grobov. V zadnjih 31 letih, odkar tam neprekinjeno poteka zavarovalno izkopavanje, so odkrili približno 300 grobov iz pozne bronaste dobe, v 49 prazgodovinskih rodovnih gomilah več kot tisoč grobov starejše in poleg teh več kot 750 planih grobov mlajše železne dobe, kar pomeni, da je bilo življenje na in ob omenjenem območju prisotno skozi vse zadnje prazgodovinsko tisočletje. Naleteli so tudi na en sam slovanski žgani grob iz 7. stoletja n.št.

Najdišče se sicer nahaja na nekdanji kmetijski površini, ostanki zatiranja škodljivcev in plevela ter gnojenja pa so v zemlji ustvarili kemično mešanico, ki v kombinaciji s kislim dežjem predvsem bronaste in železne predmete vse bolj razjeda.

Arheološka izkopavanja Kapiteljske njive denarno poleg novomeške občine in Dolenjskega muzeja podpira tudi ministrstvo za kulturo, ki bo letos prispevalo sredstva za arhivsko obdelavo tamkajšnjega arheološkega gradiva, je še povedal Križ.

Arheolog Borut Križ o izkopavanjih


Arheolog Borut Križ o težavah na Kapiteljski njivi