finska premierka Svet24.si

Finska premierka, kljub koronavirusu, v nočnem ...

Kraljica Elizabeta Svet24.si

Britanska kraljica leto dni po moževi smrti spet ...

paris Svet24.si

FOTO: V mrazu se borijo za preživetje v šotorih ...

vrtovec kosorok Reporter.si

Sekretarjeva naveza z agentom Udbe: Blaž ...

por43525BOR_6937 Necenzurirano

Skrivnost 12 milijonov z Madžarske za ...

špela-grošelj Odkrito.si

Špela Grošelj - Nič več samska?!

doncic Ekipa24.si

ZAROKA, ki je navdušila VSE V DVORANI! ...

Novice Ljubljana

Konec nočne omejitve gibanja, sprošča se vrsta ukrepov

Piše: STA

Čas objave:
12.04.2021 08:07

Po 11-dnevnem strožjem zaprtju države zaradi omejevanja epidemije covida-19 od danes veljajo manj strogi ukrepi, ki po prenovljenem vladnem semaforju sodijo v rdečo fazo. Med drugim ni več nočne omejitve gibanja, odprte bodo šole in vrtci, pa tudi vse trgovine ter številne storitve, npr. frizerske, kozmetične in tudi turistične agencije.

Vrtci se odpirajo za vse otroke, v šole se vračajo vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Dijaki prvih treh letnikov pa se bodo šolali po modelu C. Predvideni so izpiti in seminarji na fakultetah do 10 ljudi.

Odpirajo se muzeji, knjižnice in galerije. Ponovno je dovoljeno tudi izvajanje verskih obredov z navzočnostjo vernikov, pri čemer velja omejitev števila oseb, in sicer na enega udeleženca ali skupino iz istega gospodinjstva na 30 kvadratnih metrov.

Rahljajo se ukrepi na področju športa. Priprava in strežba jedi ter pijač je dovoljena v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene in varovance, ter za dostavo.


Že v soboto je začela veljati sprememba glede nošenja mask, ki so še vedno obvezne v zaprtih prostorih, na prostem pa le takrat, ko ni moč zagotoviti razdalje najmanj 1,5 metra.

Še vedno pa je prepovedano zbiranje ljudi. Prepovedane ostajajo vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Pristojni minister pa lahko dovoli sklenitev zakonskih in partnerskih zvez. Z nekaterimi izjemami ostaja tudi omejitev prehajanja med statističnimi regijami.

Po novem so za vstop v Slovenijo veljavni tudi testi na novi koronavirus, opravljeni v ZDA in Veliki Britaniji.

Sicer pa pristojni opozarjajo na pomen cepljenja, ki po besedah vodje svetovalne skupine Mateje Logar omogoča najhitrejše in največje korake v smeri umirjanja epidemije. Danes ima sestanek posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki bo govorila o uporabi cepiva AstraZenece.