Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana

Kontrolorji združenih ognjev se bodo usposabljali na območju Mirnske doline, Suhe krajine in Postojne

Piše: STA

Čas objave:
28.03.2021 15:41

Sodelujoči na mednarodnem tečaju kontrolorjev združenih ognjev se bodo od ponedeljka do petka usposabljali v Mirnski dolini, Suhi krajini in na osrednjem vadišču SV Postojna. Usposabljanje bodo podpirale posadke letal in helikopterjev SV ter ameriških letalskih sil, potekalo pa bo med 9. in 18. uro, v četrtek tudi med 19.30 in 22.30.

Slovenska vojska po vzpostavitvi akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra kontrolorjev združenih ognjev na letališču Cerklje ob Krki med 15. marcem in 23. aprilom izvaja že 8. mednarodni tečaj. Udeležujejo se ga pripadniki oboroženih sil iz sedmih partnerskih in zavezniških držav ter Slovenske vojske, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Sodelujoči na mednarodnem tečaju kontrolorjev združenih ognjev se bodo od jutri do petka usposabljali v Mirnski dolini, Suhi krajini in na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna. Usposabljanje bodo podpirale posadke slovenskih vojaških letal in helikopterjev ter ameriških letalskih sil, potekalo pa bo med 9. in 18. uro, v četrtek tudi med 19.30 in 22.30.



V teoretičnem delu tečaja bodo slušatelji pridobili znanje za naloge kontrolorja in ga preverili v praktičnem delu. Tečaj vključuje tudi usposabljanje na novem taktičnem simulatorju, kjer bodo slušatelji izvajali zahtevnejše naloge.

15. polk vojaškega letalstva bo na postojnskem letališču v času izvajanja letalskih operacij zagotovil koordinatorja za usklajeno in nemoteno delovanje. V usposabljanje bodo vključili tudi 16. center za nadzor in kontrolo slovenskega zračnega prostora, ki bo skrbel za usklajeno in varno izvajanje letalskih operacij.