hrvaška policija Svet24.si

Pogrešano osemletno Taro po enem letu našli na ...

Dejan Čretnik 2 Svet24.si

Zlorabili smrt slovenskega režiserja: bivša ...

Mitja Okorn Svet24.si

Avtor dokumentarca o covidnih bolnikih "v šoku"

milan kucan 1990 bobo Reporter.si

Ljerka Bizilj: Kako sem postala »Kučanova ...

oshkosh, lkov 4x4, matej tonin Necenzurirano

Zakaj Tonin ni razkril, da bo kupil še 100 ...

Luka Dončić Njena.si

Luka Dončić zapustil Slovenijo

iztok cop luka spik m24 Ekipa24.si

Neee! Je to res on? Nekdanji slovenski šampion je...

Novice Ljubljana

Kontrolorji združenih ognjev se bodo usposabljali na območju Mirnske doline, Suhe krajine in Postojne

Piše: STA

Čas objave:
28.03.2021 15:41

Sodelujoči na mednarodnem tečaju kontrolorjev združenih ognjev se bodo od ponedeljka do petka usposabljali v Mirnski dolini, Suhi krajini in na osrednjem vadišču SV Postojna. Usposabljanje bodo podpirale posadke letal in helikopterjev SV ter ameriških letalskih sil, potekalo pa bo med 9. in 18. uro, v četrtek tudi med 19.30 in 22.30.

Slovenska vojska po vzpostavitvi akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra kontrolorjev združenih ognjev na letališču Cerklje ob Krki med 15. marcem in 23. aprilom izvaja že 8. mednarodni tečaj. Udeležujejo se ga pripadniki oboroženih sil iz sedmih partnerskih in zavezniških držav ter Slovenske vojske, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Sodelujoči na mednarodnem tečaju kontrolorjev združenih ognjev se bodo od jutri do petka usposabljali v Mirnski dolini, Suhi krajini in na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna. Usposabljanje bodo podpirale posadke slovenskih vojaških letal in helikopterjev ter ameriških letalskih sil, potekalo pa bo med 9. in 18. uro, v četrtek tudi med 19.30 in 22.30.V teoretičnem delu tečaja bodo slušatelji pridobili znanje za naloge kontrolorja in ga preverili v praktičnem delu. Tečaj vključuje tudi usposabljanje na novem taktičnem simulatorju, kjer bodo slušatelji izvajali zahtevnejše naloge.

15. polk vojaškega letalstva bo na postojnskem letališču v času izvajanja letalskih operacij zagotovil koordinatorja za usklajeno in nemoteno delovanje. V usposabljanje bodo vključili tudi 16. center za nadzor in kontrolo slovenskega zračnega prostora, ki bo skrbel za usklajeno in varno izvajanje letalskih operacij.