Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Sevnica

Kopitarna Sevnica namešča novo linijo za izdelavo čevljarskih kopit

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
06.07.2016 09:20

V Kopitarni Sevnica začenjajo z nameščanjem nove 600.000 evrov vredne linije za izdelavo čevljarskih kopit, ki so jo izdelali pri italijanski družbi New Last. S tremi novimi stroji, od katerih vsak tehta približno 8,5 tone, bodo prišli do najnovejše tehnologije za izdelavo čevljarskih kopit, pognati pa jih nameravajo še ta mesec.

(Foto: STA)
Generalni direktor Kopitarne Marjan Kurnik je za STA povedal, da bodo novo pridobitev uradno predstavili na oktobrski slovesnosti ob 130-letnici družbe in dodal, da ob omenjeni naložbi v vojvodinskem Apatinu že projektirajo novo tovarno obutve.

Zgradili bi jo radi še letos, za projekt so namenili približno 400.000 evrov, že nabavljena oprema in stroji pa so vredni dodatnih 200.000 evrov. Tovarna površine 1300 kvadratnih metrov, v kateri nameravajo izdelati vsaj polovico svoje obutve, bo sprva zaposlovala 40, pozneje pa 65 ljudi.

Sicer pa so v Kopitarni, ki po prestrukturiranju v Sloveniji zaposluje 140 ljudi, v prvi polovici leta prodali za 4,55 milijona evrov svojih izdelkov in s tem primerljivi lanski izid presegli za 6,5 odstotka. V letošnjih prvih petih mesecih pa so ustvarili nekaj več kot 150.000 evrov dobička oz. skoraj 18 odstotkov tega več kot v enakem lanskem obdobju.

Do konca leta naj bi prodali za dva odstotka več kot lani, pričakujejo pa tudi vnovično rast dobička, je napovedal direktor.

Kopitarna sicer v sevniški matični družbi, Zagrebu in Beogradu skupaj zaposluje skoraj 190 ljudi. Nove zaposlitve letos načrtujejo v Apatinu, v Sevnici, kjer so letos novo zaposlili tri ljudi, pa novih zaposlitev več ne predvidevajo.

Kurnik je tudi ocenil, da Kopitarna po prestrukturiranju med letoma 2010 in 2012 dobro okreva, saj je družba, ki je še leta 2010 poslovala z 230.000 evri izgube, že leto zatem stopila na pot pozitivnega poslovanja.

Njihov dobiček odtlej zlagoma raste, rast pa je posledica celostne prenove poslovnega modela. V njenem okviru je Kopitarna proizvodnjo obutve preselila v Srbijo, med drugimi ukrepi pa uvedla vrsto novih izdelkov in število lastnih trgovin s štirih povečala na 41.

Od teh jih je v Sloveniji 17, na Hrvaškem 16, v Srbiji sedem in ena v Črni Gori. Izven Slovenije nameravajo letos odpreti še eno trgovino. V svojih trgovinah ustvarijo znaten del prihodka, okrepili so tudi izvoz. Kopitarna, ki približno tri petine prihodkov ustvari s prodajo obutve, ob tej izdeluje še čevljarska kopita, podplate in napenjalce za čevlje.

Družba bo letos praznovala 130-letnico ustanovitve. Nemška družina Winkle je namreč v Sevnici leta 1886 ustanovila podjetje za proizvodnjo čevljarskih kopit, ki so ga leta 1946 preimenovali v Kopitarno. Winkle je tudi Kopitarnin 12-odstotni lastnik in njen pomemben partner, je še povedal Kurnik.