mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Kočevje

Kriminalisti po mnenju Lobnikarja ključni v boju proti trgovini z ljudmi

Piše: STA

Čas objave:
12.09.2022 17:22

Kriminalisti in kriminalistke, ki preiskujejo kazniva dejanja na področju trgovine z ljudmi, so v Gotenici začeli s tridnevnim usposabljanjem. Nacionalni koordinator za boj proti trgovini z ljudmi in državni sekretar Branko Lobnikar je v uvodnem nagovoru dejal, da je vloga kriminalistov v prizadevanjih zoper trgovino z ljudmi ključnega pomena.

Lobnikar je udeležencem usposabljanja dejal, da so policisti in kriminalisti običajno prvi izmed uradnih organov, ki se srečajo z žrtvami in tudi s trgovci z ljudmi. "Od vas in od tega prvega srečanja je torej odvisno, ali bodo žrtve prejele pomoč, ki jo potrebujejo, in ali bodo storilci preganjani. Vaša vloga v prizadevanjih zoper trgovino z ljudmi je torej ključnega pomena," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost na ministrstvu za notranje zadeve.

Lobnikar je prepričan, da si morajo za zaščito žrtev trgovanja in za pregon storilcev prizadevati vsi. "Za omejitev pojava so ključnega pomena tudi preventivne aktivnosti in kontinuirana strokovna usposabljanja vseh deležnikov, ki se ukvarjajo s problematiko. Pri tem ne smemo pozabiti tudi na civilno družbo, ki jo je treba sistematično vključevati v te aktivnosti," je povedal v uvodnem nagovoru.

Opozoril je, da bo trgovina z ljudmi le s skupnimi močmi vseh deležnikov prepoznana kot visoko tvegano in manj donosno kaznivo dejanje in ne obratno.


Udeleženci usposabljanja, ki bo trajalo do srede, se osredotočajo na prepoznavo pojavnih oblik izkoriščanja žrtev trgovine z ljudmi. Posvetili pa se bodo tudi ugotavljanju kazalnikov izkoriščanja prisilnega dela in razmejevanja trgovine z ljudmi od kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost.

Na usposabljanju poleg kriminalistične policije sodelujejo tudi uslužbenci ministrstva za notranje zadeve, specializiranega državnega tožilstva, vrhovnega državnega tožilstva, inšpektorata RS za delo, finančne uprave in predstavniki nevladnih organizacij.

Na notranjem ministrstvu pojasnjujejo, da je boj proti trgovini z ljudmi že dolgo prednostna naloga Evropske unije, vendar to kaznivo dejanje še vedno ostaja ena najbolj donosnih dejavnosti mednarodnih organiziranih kriminalnih združb, ki prežijo na ranljive, revne in izolirane posameznike, da bi jih izkoristili za ustvarjanje lastnega dobička.

Tudi v Sloveniji je bilo na področju zakonodaje in ozaveščanja veliko narejenega, a je še vedno precej prostora za izboljšave, menijo. Za prepoznavo vrzeli na tem področju zelo pomembno vlogo igrajo neodvisni nadzorni mehanizmi. Pri nas je najpomembnejši Varuh človekovih pravic, ki lahko preverja tudi izvajanje ukrepov na področju boja proti trgovini z ljudmi.