Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana

Kristjani se na veliki petek spominjajo Jezusove smrti na križu

Piše: STA

Čas objave:
02.04.2021 09:24

Kristjani se bodo na današnji veliki petek spomnili Jezusove smrti na križu. Na veliki petek za vernike velja strogi post. Zaradi 11-dnevnega zaprtja države za preprečitev širjenja epidemije covida-19 bodo duhovniki opravili bogoslužje velikega petka ob 18. uri v zaprtih cerkvah sami brez navzočnosti vernikov.

Bogoslužje bo opravljeno v najbolj osnovni in preprosti obliki, ko petja in prinašanja križa v procesiji ne bo, so zapisali v Katoliški cerkvi v Sloveniji.

Po cerkvah bodo danes brali evangeljska poročila o Jezusovem trpljenju, imenovana tudi pasijon. Za bogoslužja tega dne je značilno čaščenje križa kot znamenje hvaležnosti in spoštovanja, s križevim potom pa se spomnijo Jezusovega trpljenja.


Papež Frančišek se bo s križevim potom spomnil Jezusovega trpljenja. Ta tudi letos tako kot lani ne bo potekal v rimskem Koloseju, kjer so se v letih pred pandemijo zbrali številni verniki, ampak na ploščadi pred baziliko svetega Petra. Televizija Slovenija ga bo prenašala ob 21. uri na svojem drugem programu.

Na nacionalni televiziji bo dopoldne ob 10. uri prav tako na drugem programu tudi prenos pasijona po Marku, večerno bogoslužje iz ljubljanske stolnice ob 18.30 pa bo prenašal Radio Ognjišče.

Prenos evangeličanskega bogoslužja iz Murske Sobote, ki ga bo vodil škof Leon Novak, pa bo na drugem programu Televizije Slovenija ob 18. uri.