reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Nm

Krka bo za elektriko plačala 13 odstotkov več

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.01.2013 10:19

Čeprav točnih izračunov še ni, se v podjetjih, ki predstavljajo velike porabnike električne energije, strinjajo, da bo dvig prispevka za elektriko iz obnovljivih virov, ki ga je prejšnji teden sprejela vlada, v veliki meri vplival na njihove stroške. Večina družb izpostavlja, da podražitev dodatno otežuje njihovo poslovanje v trenutnih razmerah.

V novomeškem Revozu, kjer so te dni še na kolektivnem dopustu, podatkov o povečanju stroškov zaradi dviga prispevka za električno energijo niso mogli zbrati, iz farmacevtske družbe Krka pa so sporočili, da točnega podatka za njihovo odjemno skupino še nimajo, ker Agencija RS za energijo še pripravlja ustrezen akt. Po besedah Krkinega tehničnega direktorja Marka Lampreta se ob predpostavki, da se ta prispevek zviša za 300 odstotkov, znesek stroška za elektriko za Krko zviša za dobrih 13 odstotkov, so še zapisali v Krki.

Med večjimi porabniki električne energije v Posavju pa je papirnica Vipap Videm Krško, kjer menijo, da vlada nadaljuje "z nerazumnim povečevanjem stroškov" za celotno gospodarstvo. Hkrati se sprašujejo, kdaj - če sploh - lahko pričakujejo konec nenehnega dodatnega obremenjevanja gospodarstva, ob istočasnem zatrjevanju vladnih predstavnikov, da bodo storili vse, da se konkurenčnost slovenskega gospodarstva ne bo več poslabševala.

V Vipapu omenjeni vladni sklep ocenjujejo za nasprotni ukrep, zaradi katerega so bo konkurenčnost slovenskih papirnic zagotovo poslabšala. Njihovo podjetje, ki zaposluje nekaj več kot 380 delavcev, se kot pretežni izvoznik sooča s konkurenti iz Avstrije, Nemčije in drugih držav, ki ob nižji ceni električne energije tudi ne poznajo tako visokih dodatnih obremenitev, so opozorili.

Kot so še zapisali, bodo njihovi dodatni stroški na letni ravni lahko presegli pol milijona evrov, kar pomeni, da bodo ob že sedanjem iskanju notranjih rezerv in odpravljanju pomanjkljivosti prisiljeni vpeljati še ostrejše varčevalne ukrepe.

Ti bodo verjetno najbolj posegli v naložbe, raziskave in razvoj, v skrajnem primeru pa tudi na področje delovnih razmerij. Vsekakor pa bodo morali poiskati pravo ravnovesje, da zagotovijo nadaljnje nemoteno poslovanje, so še sporočili iz Krškega.