ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Lj, Nm

Krka najnižje letos

Piše: Radio Krka, Finance

Čas objave:
15.03.2013 05:32

Po petih dneh drsenja je tečaj indeksa SBI TOP končno spet zrasel in to kljub dvoodstotnemu upadu tečaja delnic Krke. Tečaj novomeškega farmacevta je prvič letos končal pod 50 evri. Rešila sta ga vzpona delnic Petrola in Telekoma Slovenije.

Na LJSE se je skoraj vse trgovanje opravilo z delnicami Mercatorja in Krke. Z Mercatorjevimi delnicami je 1,7 milijona evrov vreden posel izpeljala Probanka, ki pa teh ni zasegla, ampak je le posredovala pri prodaji. Trgovanja z delnicami Krke je bilo za 884 tisoč evrov. Njihov tečaj je prvič letos končal pod 50 evri. Potonil je za dva odstotka, na 49,5 evra za delnico. Vlagatelje je prestrašila objava Krke, da so ji lani prihodki sicer zrasli za šest odstotkov, a se ji je dobiček vseeno zmanjšal za devet odstotkov. Letos pričakujejo samo petodstotno rast prihodkov.

Občutno sta se okrepila Petrol in Telekom

Razloga za rast SBI TOP sta bila le dva. Ob nekaj deset tisoč evrih prometa sta tečaja delnic Petrola in Telekoma Slovenije poskočila za 1,8 oziroma 3,1 odstotka. Telekom je najbrž zrasel na temelju upanja, da bo prihajajoča vlada vendarle izpeljala privatizacijo. V koalicijski pogodbi je namreč zapisano, da bo izvedena prodaja vsaj ene večje družbe.


Obetalo se je štiriodstotno krčenje tečaja delnic Gorenja. Ob koncu trgovanja ga je v izhodišče potegnil nekaj evrov vreden posel. Slabo je kazalo tudi delnicam NKBM, ki so končale v 0,15 odstotka izgube.

Simboličen promet v nižjih kotacijah

Posel, vreden 80 evrov, je za 20 odstotkov sesul delnice Probanke. Nekaj centov je bila vredna kupoprodaja 26 delnic NFD Holdinga. Tečaj se je dvignil za desetino, s centa na 1,1 centa. Provizija je bila velikokrat višja od vrednosti posla.