mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Krkaši zavezani prostovoljstvu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.12.2012 16:05

Danes so v Krki na slovesnem dogodku prvič podelili priznanja za Krkinega prostovoljca leta 2012. Prejeli so jih Janez Jerič, Duško Gorenc, Ema Krašovec in Milan Kocbek.

Že tradicionalno pa so se ob tej priložnosti zahvalili tudi vsem Krkinim krvodajalcem-jubilantom, ki jih je bilo letos kar 222. Zbrane je nagovorila članica uprave in delavska direktorica Krke Danica Malnar Novak, ki je poudarila, da je družbena odgovornost zakoreninjena globoko v Krkinem poslovnem razmišljanju.

Skrb za sočloveka je vsakodnevno vpeta v življenje številnih krkašev, zato ni naključje, da se v Krki odločili pokloniti tistim, ki se dejavno posvečajo dobrodelnosti.

Že od ustanovitve Krke so Krkini sodelavci vključeni v različne oblike dobrodelnih dejavnosti, ki potekajo kot prostovoljno delo, organizirano bodisi v Krki bodisi zunaj nje. Tako že skoraj šest desetletij na najbolj neposreden način krepijo družbeno odgovornost in uresničujejo Krkino kulturo.

S sloganom 'Tudi dobrodelnost je del nas' so v letošnjem aprilu v Krki prvič organizirali tudi Krkin teden humanosti in prostovoljstva, ki je z vrsto uspešno izvedenih dejavnosti, naravnanih na nesebično pomoč sočloveku, še okrepil socialno zavest številnih krkašev.

Zato ni naključje, da je v Krki dozorela tudi zamisel, da dobrodelnosti namenijo posebno pozornost tudi z izbiro Krkinega prostovoljca leta. Tako so izmed predlogov sodelavcev to pot izbrali štiri Krkine prostovoljce, ki že dlje časa opravljajo prostovoljno delo na enem ali več dobrodelnih področjih, njihovo delo in rezultati pa so prepoznavni v okolju, v katerem živijo in delujejo. Janezu Jeriču, Dušku Gorencu, Emi Krašovec in Milanu Kocbeku, prejemnikom priznanja prostovoljec leta 2012, je plakete podelil predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič.


Janez Jerič je dejaven v humanitarni organizaciji Karitas v župniji Šmihel, kjer organizira in usklajuje delo, pomaga pri pripravi in dostavi paketov na dom onemoglim posameznikom in socialno šibkim družinam, obiskuje osamljene starejše ljudi in družinam, ki so v denarni stiski, pomaga tudi pri pripravi vlog za finančno pomoč.

Duško Gorenc že vrsto let aktivno in zavzeto dela v različnih humanitarnih organizacijah in društvih na Dolenjskem. Je tudi aktiven krvodajalec, saj je kri daroval že 109-krat.

Ema Krašovec je že vrsto let članica društva Sonček, sodeluje tudi v Varstveno delovnem centru Novo mesto. Pomaga tudi v Domu za starejše občane v Novem mestu ter ostarelim in invalidnim osebam v soseščini.

Milan Kocbek je že vrsto let gospodar ribnikov v Ribiški družini Ljutomer. Veliko svojega prostega časa nameni za urejanje okolice ribnikov. Skrbi tudi za vodne živali in se zavzema za ohranitev avtohtonih živali na tem področju, kot so raki, želve in vodne ptice. Svoje znanje o življenju v vodi in ob njej na predavanjih prenaša tudi na mlajše generacije.

Vrednoto krvodajalstva v Krki gojijo že ves čas svojega obstoja in je postala pomemben del njene kulture. Ne nazadnje je Krka z uresničevanjem svojega poslanstva Živeti zdravo življenje tudi pomemben člen v verigi varne preskrbe s krvjo, saj ima le zdrav človek tudi zdravo kri. Le zdrava kri pa lahko zares rešuje življenja.

Tako so tudi letos, tako kot vrsto let doslej, skupaj z Območnim združenjem Rdečega križa Novo mesto Krkinim krvodajalcem, ki so kri darovali od 5-krat pa do 120-krat, za njihovo človekoljubno pomoč ljudem v življenjski stiski podelili jubilejna priznanja. Letos se Krkinim krvodajalcem-jubilantom pridružilo kar 222 Krkinih sodelavcev. Priznanja za njihova humana dejanja jim je podelila članica uprave delavska direktorica Danica Malnar Novak, značke Rdečega križa pa predsednika območnega združenja Rdečega križa Novo mesto Mojca Špes Potočar.