računalnik, ženska, spletna prevara Svet24.si

V ljubezen 49-letne Hrvatice s Turkom se je ...

zdravniki Svet24.si

Covidni dodatki: Toliko po novem pravilniku ...

iza-login Necenzurirano

Tuš spet naprodaj, zanima kralja banan in ...

Blaz Brodnjak Am Cham-STA Reporter.si

Bo ta vplivni poslovnež naslednji premier, če ...

Igor E Ekipa24.si

Sramota na nacionalki! Izkušenega Berganta ...

barbara-vidovič Odkrito.si

Barbara Vidovič: »Imam najlepši poklic na svetu!«

luka doncic Ekipa24.si

Lukaaaaa! Dončić po poškodbi z neverjetnim ...

Novice Novo mesto

Krki osem priznanj za najboljše inovacije za leto 2021

Piše: R.K.

Čas objave:
17.09.2021 11:01

Na nedavni podelitvi priznanj za inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine (GZDBK), ki je potekala na Otočcu, je Krka prejela kar štiri zlata in štiri srebrna priznanja za inovacije za leto 2021.

Na letošnji razpis je prispelo 22 inovacijskih predlogov, ki so jih pripravili inovatorji iz 10podjetij. Pet najbolje uvrščenih inovacij, med njimi tudi 2 Krkini, bo GZDBK posredovala na izbor Gospodarske zbornice Slovenije, v okviru katerega se bodo inovatorji potegovali za najvišja priznanja v državi.


Krkine inovacije nagrajene z zlatim priznanjem: 
-Dvoslojna tableta s kandesartanom in amlodipinom za zdravljenje zvišanega krvnega
tlaka. Avtorji: dr. Tadeja Birsa Čelič, Tomaž Kapele, dr. Klemen Korasa, dr. Tatjana Mateović Rojnik, dr. Špela Miklič, Gregor Ratek, Tadej Stropnik, dr. Ana Vidmar. Krkina inovacija na področju zdravljenja zvišanega krvnega tlaka je kombinacija dveh uveljavljenih učinkovin kandesartan in amlodipin, ki predstavljata izziv tako z biofarmacevtskega kot s stabilnostnega vidika. Rešili so ga z inovativno zasnovo zdravila v obliki dvoslojne tablete ter s skrbnim načrtovanjem velikosti in oblike delcev kandesartana. Ključna prednost inovacije za uporabnika je, da v eni tableti združuje dve učinkovini, ki delujeta sinergijsko. S tem so povečali učinkovitost zdravila, hkrati pa se je izboljšalo tudi sodelovanje bolnika pri zdravljenju zvišanega krvnega tlaka.

krki-osem-priznanj-za-najboljše-inovacije
Krki osem priznanj za najboljše inovacije
Krka

-Trdna farmacevtska oblika s kombinacijo olmesartana, amlodipina in hidroklorotiazida
za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka. Avtorji: dr.  Matej Repič, Miha Barič, mag. Polonca Zupančič, mag. Lucija Hvalec, dr. Tadeja Birsa Čelič, mag. Lidia Černoša. Krkina inovacija je tableta s kombinacijo treh uveljavljenih učinkovin za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka, in sicer olmesartana, amlodipina in hidroklorotiazida. Z inovacijo so uspešno rešili štiri ključne izzive:
• v eni tableti so združili tri zdravila, ki delujejo sinergijsko, ter tako povečali učinkovitost
zdravila in bolnikovo sodelovanje pri zdravljenju;
• našli so odgovor na kemijski izziv o nezdružljivosti učinkovine in pomožne snovi, saj je
bila to edina patentno prosta pot;
• pripravili so inovativno obliko učinkovine olmesartan, kar je bilo ključno za proces
priprave tablete;
• kot trajnostno naravnano podjetje so uporabili tehnologijo priprave tablete z najmanjšim
ogljičnim odtisom.
-Trdna farmacevtska oblika s pitavastatinom za zdravljenje zvišanega holesterola v krvi.
Avtorji: Ina Kosmač, dr. Natalija Škrbina Zajc, Urška Juršič, mag. Lidia Černoša, dr. Dejan Klement, Anja Pajntar, dr. Katarina Rade, Nives Šoštarić-Virc, Matej Stergar,
dr. Primož Benkič, Gabrijela Špelič. Krkina inovacija, ki so jo tudi patentno zaščitili, je povezana s pripravo nove oblike zdravilne učinkovine in sestavo trdne farmacevtske oblike s pitavastatinom. Krki je omogočila zgoden vstop na ciljne trge, bolnikom z motnjami v presnovi lipidov pa dostopno zdravljenje z varnim, učinkovitim in kakovostnim generičnim zdravilom. Krka je dokazala, da lahko njeni razvojni strokovnjaki rešujejo tudi najtežje izzive pri razvoju generičnih farmacevtskih izdelkov.
-Trdna farmacevtska oblika z vitaminom D3. Avtorji: Barbara Gartnar, mag. Andrejka Kramar, Anamarija Vajs, Nives Šoštarić Virc, Kristina Debeljak Simončič, David Zupančič, Jožica Kastelic, Gregor Ratek. Strokovnjaki opozarjajo, da ima zlasti jeseni in pozimi 80 % Slovencev premalo vitamina D. Prav slovenski trg je bil eden prvih, na katerega je Krka vstopila z inovativnim izdelkom Vitamin D3 Krka, ki vsebuje holekalciferol (vitamin D3) in je brez konzervansov, barvil in arom. Učinkovina je zelo občutljiva za zunanje dejavnike, zato je poleg kakovosti, varnosti in učinkovitosti izdelka pomembna prednost tudi njegova visoka stabilnost. To so dosegli z inovacijo, ki jo sestavljajo trije elementi – stabilizirana oblika vitamina D3, prilagojen tehnološki postopek, s katerim je vgrajena v tableto, ter izbira visokokakovostne ovojnine. Izdelek bo v naslednjem letu dostopen že na več kot deset trgih.

krki-osem-priznanj-za-najboljše-inovacije
Krki osem priznanj za najboljše inovacije
Krka

Krkine inovacije nagrajene s srebrnim priznanjem: 
-Trdna farmacevtska oblika z erlotinibom za zdravljenje bolnikov z nedrobnoceličnim
pljučnim rakom ali rakom trebušne slinavke. Avtorji: dr. Katarina Dobrovoljc, Mija Osolnik Blatnik, mag. Lucija Hvalec, Darja Pavlin, Marko Benković, dr. Klemen Korasa, Gašper Pisanec, dr. Primož Benkič. Inovativne rešitve Krkinih strokovnjakov so omogočile razvoj in proizvodnjo patentno neodvisnega, varnega, učinkovitega, kakovostnega in dostopnega generičnega zdravila z erlotinibom. Zdravilo se uporablja za zdravljenje bolnikov z nedrobnoceličnim pljučnim rakom ali rakom trebušne slinavke.
-Optimizacija finalizacije duloksetinijevega klorida z vidika procesibilnosti in fleksibilnosti v proizvodnem merilu. Avtorji: Jerneja Böhm, Jernej Čerin, Aleksandar Ležaić, Simon Srpčič, Matjaž Šimic Glavni cilj izboljšave finalizacije duloksetinijevega klorida, ki se v končni farmacevtski obliki uporablja za zdravljenje bolezni osrednjega živčevja in stresne inkontinence, je bilo izboljšanje procesibilnosti mletja, hkrati pa so želeli skrajšati čas finalizacije in s tem vplivati na stroškovno učinkovitost na vsakem koraku vertikalno integriranega sistema. Po uvedbi inovacije v proizvodno merilo so izboljšali procesibilnost mikronizacije in čas finalizacije skrajšali za 50 %. Z inovativnim pristopom so bistveno znižali proizvodne stroške, z boljšimi izkoristki v proizvodnji pa tudi vpliv na okolje.

krki-osem-priznanj-za-najboljše-inovacije
Krki osem priznanj za najboljše inovacije
Krka

-Optimizacija izdelave zdravilne učinkovine ezetimib in prenos iz razvojnega merila v
industrijsko. Avtorji: Domen Klofutar, dr. Anton Štimac, Jaka Cevc, Sandi Botonjić, Matej Gantar, Miro Dobravc, Mitja Piškur, Simon Cimermančič. Tehnološki postopek sinteze ezetimiba, ki se uporablja za zdravljenje bolnikov s povišanimi koncentracijami holesterola v krvi, so iz laboratorijskega merila prenesli v pilotno in nato v industrijsko. Optimizirali so ga v vseh treh stopnjah sinteze. S tem so bistveno izboljšali varnost proizvodnje, povečali zmogljivost proizvodnih linij ter zmanjšali negativni vpliv na okolje in zaposlene. Novi postopek je vertikalno integriran in veliko primernejši za komercialno proizvodnjo v industrijskem merilu.

krki-osem-priznanj-za-najboljše-inovacije
Krki osem priznanj za najboljše inovacije
Krka

-Sinteza silodosina z zmanjšano vsebnostjo ključne oksidacijske nečistote. Avtorji: Jaroslav Tihi, Miro Dobravc, Urh Pucihar, Slavko Klobčar, Tone Krašovec, Anita Češek, Špela Robek, Monika Kufner, Primož Benkič, Gregor Ratek. Razvili so večstopenjsko sintezo silodosina z velikim izkoristkom in majhno vsebnostjo nečistot. Postopek so optimizirali s posebej za to razvitimi analiznimi metodami. Z inovacijo zagotavljajo ponovljiv proces in visoko stopnjo čistosti silodosina, ki se uporablja v zdravljenju benigne hipertrofije prostate. Z natančnim spremljanjem procesa v laboratoriju in v pilotnem merilu ter z analizo vseh nečistot v posameznih stopnjah so prepoznali glavne kritične točke procesa in ga izboljšali tako z vidika izkoristka kot kakovosti izdelka. Končno kakovost silodosina so dosegli z uporabo emulzijske prekristalizacije.