mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krško

Krški Vipap lani z osemodstotno rastjo prihodka

Piše: STA

Čas objave:
31.03.2019 10:29

Papirniška družba Vipap Videm Krško, ki zaposluje 380 ljudi, je lani ustvarila skoraj 97 milijonov evrov prihodka in s tem za osem odstotkov presegla predlanski izid. Ob rasti prihodka je ustvarila dobiček iz tekočega poslovanja in izvedla zahtevna 2,5 milijonska vlaganja v tehnologijo ter na področjih energetike in obvladovanja izpustov.

V Vipapu so pojasnili, da so lani kar se da izkoristili ugodne tržne razmere in s prilagodljivostjo proizvodnje ter prodaje okrepili donose najpomembnejših vrst papirjev.

To se je odrazilo v boljšem poslovnem izidu, ki je, kot so ocenili, presegel zastavljeni načrt, zaradi boljšega likvidnostnega stanja pa so tudi uspešno obvladovali nihanje pri cenah surovin, so dodali.

Nadaljevali so, da v prvi polovici tekočega leta pričakujejo nadaljnjo rast prihodka, medtem ko napovedi za drugo polovico leta kažejo na umirjanje rasti. Pri prodaji največje oz. 27-odstotno povečanje pričakujejo pri ovojno-embalažnem papirju, ki je razvojno gledano tudi ena najbolj donosnih papirnih vrst.

Kot izziv so navedli obvladovanje stroškov energije, in sicer zaradi občutno višjih cen električne energije in emisijskih kuponov. Kljub vsemu letos pričakujejo izboljšanje poslovanja in petodstotno rast prihodka, nadaljnjo optimizacijo stroškov in dvig delovne produktivnosti.

Največ pozornosti sicer namenjajo sklopu naložb za povečevanje učinkovitosti proizvodnje in kakovosti papirja ter naložbam za okrepitev učinkovitosti energetskih objektov.



Med svojimi glavnimi trgi so v Vipapu navedli Italijo, Madžarsko, Slovenijo, Srbijo, Hrvaško, Avstrijo, Nemčijo in Egipt. Med Vipapovimi izdelki večji del predstavljajo časopisni in izboljšani časopisni papirji, izdelujejo tudi grafične ter ovojno-embalažne papirje, ki so jih razvili sami.

Za te načrtujejo v prihodnjih letih občutno povečanje obsega, kar pa je pogojeno tudi z naložbami. Vipapova proizvodnja je integrirana, kar pomeni, da proizvaja tudi pretežni del glavnih surovin in sicer s predelavo starega papirja reciklirane vlaknine in z mehansko predelavo lesa lesovine. Podjetje je zaradi tega bistveno manj izpostavljeno nihanjem cen celuloze in drugih vlaknin, so podarili.

Vipap ima 380 zaposlenih, od teh 28 agencijskih delavcev. V celotni skupini zaposluje približno 490 ljudi. Bistvene zaposlitvene okrepitve ne načrtujejo, zaradi pričakovanega in nekoliko povečanega naravnega odliva pa iščejo in izobražujejo dodaten kader, so še zapisali v Vipapu.

Sicer pa skušajo to papirniško podjetje, ki je od leta 2008 v lasti češkega finančnega ministrstva, lastniki vse od prevzema družbe prodati. Glede tega do zdaj niso bili uspešni. Postopek prodaje so predlani ponovili in še ni končan.

Zgodovina tovarne celuloze in papirja v Krškem sega v leto 1939, ko je slovenski tovarnar Franc Bonač na Vidmu pri Krškem, v tedaj industrijsko povsem nerazvitem Posavju, zgradil tovarno celuloze, v kateri je zaposlil 180 domačinov. Tovarno so nato vnovič zagnali po drugi svetovni vojni.