Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Krško/STA

Krško nuklearko bodo preventivno ustavili

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.07.2015 13:43

Nuklearno elektrarno Krško (Nek) bodo po dveh mesecih stabilnega obratovanja v njenem 28. gorivnem ciklusu po postopnem zmanjševanju moči nocoj oz. v noči na jutri za nekaj dni preventivno ustavili. Med vročo ustavitvijo bodo odpravili tehnične motnje, povezane z merilniki temperature primarnega hladila.

(Foto: nek.si)

Iz Neka so danes sporočili, da vnovično sinhronizacijo elektrarne z elektroenergetskim omrežjem načrtujejo v začetku prihodnjega tedna.

Hkrati so pojasnili, da so po zadnjem remontu zaznali tehnične motnje merilnega sistema temperature primarnega kroga, ki temelji na direktno vgrajenih tipalih temperature v primarni hladilni krog. Ta so vgrajena v cevovod, po katerem se pretaka reaktorsko hladilo. Ker so se izkazala za nestabilna, pa jih bodo med ustavitvijo zamenjali.

Hkrati bodo izvedli dodatne meritve za ugotovitev vzroka odpovedi merilnikov, ki bodo ključni podatek za dolgoročno rešitev in zagotovitev brezhibnega delovanja merilnega sistema, so dodali.

Da bi lahko zamenjali temperaturne elemente, morajo elektrarno spraviti v stanje vroče zaustavitve, primarni reaktorski hladilni sistem pa ohladiti na 120 stopinj Celzija. Povprečna temperatura primarnega reaktorskega hladila med obratovanjem elektrarne s polno močjo je sicer nekaj več kot 300 stopinj Celzija, so navedli.

Opozorili so še, da bodo med vročo ustavitvijo elektrarne občasno izpuščali paro iz sekundarnega oz. nejedrskega dela elektrarne, kar bo slišno tudi v okolici krškega jedrskega kompleksa.

Ustavitev bodo izkoristili tudi za nekatera preverjanja in odpravo manjših odstopanj na opremi. Vgradnjo nadomestnih merilnikov in preostala dela bodo ob sodelovanju zunanjih izvajalcev opravile ekipe Neka.

Vodstvo krške nuklearke načrtuje, da bo elektrarna vnovič obratovala v začetku prihodnjega tedna, so še sporočili iz Neka.

Ob junijski napovedi ustavitve Neka je njeno vodstvo poudarilo, da je omenjeni ukrep del premišljenega pristopa, s katerim v nuklearki stalno zagotavljajo visoko jedrsko varnost. Ta namreč zahteva, da se na vsa odstopanja nemudoma odzovejo in z odzivi sledijo natančno določenim postopkom za takšne primere.

Sicer pa omenjene tehnične težave v ničemer ne vplivajo na varnost elektrarne, saj niso povezane z njenim dejanskim stanjem, ki je stabilno in znotraj vseh omejitev, določenih za njeno obratovanje, so junija še povedali v Krškem.