očala Svet24.si

»Celo življenje sem poslušala, da bom zaradi ...

zdravnik Svet24.si

Ljubljanski zdravnik naj bi "prodajal" cepilna ...

cepljenje, ascot, berkshire Svet24.si

Dva dodatna dneva dopusta za cepljene

janez jansa dz1 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Lahko Janša jesenski politični ...

sds tabor 2 Necenzurirano

Kaj je upravitelj, obsojen jemanja podkupnin, ...

smrt Dobra karma

Umrli se vračajo v naše sanje, da nam prinesejo ...

Primoz Roglic, Lora Klinc Njena.si

Kako se je na Primoževo zmaga odzvala njegova ...

Novice Novo mesto

Lani pešpot, letos projekcija in predavanje

Piše: DRPD NM

Čas objave:
12.03.2021 15:44

Marca je minilo leto dni od odlično obiskanega odprtja nove tematske sprehajalne poti projekta Pozabljena polovica Novega mesta, istoimensko lokalno partnerstvo pa tudi v letu (korona)epidemije in vrste omejitev ne miruje: letošnji 8. marec so med drugim obeležili s projekcijo na pročelje Knjižnice Mirana Jarca in s predavanjem novomeškim gimnazijcem.

Projekcija, ki bo v Novem mestu na ogled do vključno 14. marca, obuja spomin na 13 izjemnih, a zaradi zgodovinskih okoliščin spregledanih žensk novomeške preteklosti, ki jih podrobneje predstavljajo tudi na spletni strani projekta. Dopolnili so jih z aktualnimi razmišljanji o pomenu 8. marca danes, ki so jih med drugimi prispevali vodja projekta Maja Žunič Fabjančič, župan MO Novo mesto Gregor Macedoni, častni občan MO Novo mesto za leto 2020 Janez Penca, primabalerina SNG Opera in balet Ljubljana Regina Križaj, mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, video umetnica Aina Šmid, Inštitut 8. marec, Mesto žensk in drugi.


Ker so vodeni ogledi tematske pešpoti Pozabljena polovica Novega mesta zaradi ukrepov za omejitev epidemije še vedno prepovedani, je Meta Kocjan dijake in dijakinje 3. letnika Gimnazije Novo mesto ob 8. marcu po poti »popeljala« virtualno oziroma skozi predavanje. V dveh šolskih urah je orisala položaj žensk na Slovenskem konec 19. in v začetku 20. stoletja, spregovorila o pojavu feminizma na Slovenskem in predstavila literarne ustvarjalke, učiteljice, raziskovalke, medicinke in podjetnice oziroma 13 izjemnih žensk Pozabljene polovice Novega mesta. Gimnazijci so predavanje Kocjanove ocenili kot zelo informativno in poučno, predvsem pa si želijo, da bi se lahko čim prej odpravili tudi po dejanski pešpoti. »Zanimanje za vodene oglede je tudi sicer precejšnje, sploh med šolami, a moramo počakati na izboljšanje razmer oz. dovoljenja,« je ob tem dejala Kocjanova. 

Lokalno partnerstvo Pozabljena polovica Novega mesta združuje Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto-Regijski NVO center, Založbo in knjigarno Goga, društvo Est=etika, Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine, Javni sklad za kulturne dejavnosti – območno izpostavo Novo mesto in Mestno občino Novo mesto.