900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Straža

AVDIO&FOTO: Leben napovedal ukrepe za sanacijo požarišča v Zalogu

Piše: STA

Čas objave:
20.09.2018 16:08

Novi minister za okolje in prostor Jure Leben si je na svojem prvem terenskem obisku ogledal v lanskem požaru uničeno podružnico celjskega podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži. Ker sanacija požarišča od konca preteklega leta stoji, območje zaloške podružnice pa je v zadnjem obdobju dobilo novega lastnika, je napovedal odločne ukrepe.

minister leben.png
Minister Leben v Zalogu
STA, T.P.

Leben, ki si je požarišče ogledal v spremstvu straškega župana Dušana Krštinca, predstavnika civilne pobude Zalog-Loke Franca Pluta in glavne okoljske inšpektorice Dragice Hržica, je povedal, da so predstavnikom lokalne skupnosti danes predstavili sanacijsko-interventni program, ki ga nameravajo uresničiti do februarja prihodnje leto.

Takrat namera država sama začeti sanacijo, njene stroške pa bo moral poravnati onesnaževalec oz. v tem primeru Ekosistemi. Glede samih ukrepov ni želel govoriti, kar je pojasnil s tem, da onesnaževalcu ne želijo pomagati z njihovo napovedjo. Po podatkih ministrstva je sicer lastnik zaloške podružnice v zadnjem obdobju postalo neko hrvaško podjetje.

Leben je napovedal, da se bo ministrstvo "zdaj aktivno lotilo izvedbe vseh aktivnosti", ki jih bo s ciljem stanje čim prej sanirati vodila njihova inšpekcija.

"Kot država se moramo interventno odzvati in zadevo sanirati, da ne bo prišlo do nadaljnjega onesnaževanja okolja," je opozoril in dodal, da je ministrstvo že pripravilo sistemske rešitve, ki bodo omogočile hitro in učinkovito reševanje podobnih primerov v prihodnosti. Omenjene rešitve bo v prihodnjih dneh predstavil predsedniku vlade in poslanskim skupinam.

Minister je v nadaljevanju pojasnil, da gre za novosti zakona o varstvu okolja, "ki bodo šle v smer večje zaščite okolja in prebivalcev v podobnih primerih, kot so Ekosistemi v Zalogu". "Zame je bistveno, da lokacijo tukaj v Zalogu saniramo, a tudi, da sistemsko uredimo, da se taki primeri več ne bodo dogajali," je povzel.

Glavna okoljska inšpektorica Hržica je dejala, da bi moral onesnaževalec po zadnji odločbi do 10. septembra poskrbeti za sanacijo požarišča, o čemer so obvestili ministra Lebna, ki se je po njenih besedah odločil za takojšnje posredovanje.

Ukrepov v Zalogu, glede na to, da "nekateri postopki že tečejo" in "da se jim kaj ne pokvari", ni želela komentirati. Potrdila je tudi menjavo lastništva, ki pa po njenih zagotovilih na inšpekcijsko odločbo nima vpliva.


Ob Lebnovem obisku sta straški župan Krštinc in predstavnik nasprotnikov omenjene podružnice Plut pozdravila tako "hiter odziv" novega ministra za okolje in prostor.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je zagorelo 20. julija lani.

Med požarom so več vaščanov zaradi gostega dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov za približno 24 ur evakuirali, gost dim pa so občutili prebivalci tako Novomeške kotline kot Šentjernejskega polja in Bele krajine.

Požar so v štirih dneh pogasil. Na Policijski upravi Novo mesto so povedali, da so kot vzrok požara ugotovili samovžig.

Nasprotniki pogorelega obrata so takoj po požaru zahtevali ukinitev dejavnosti družbe Ekosistemi. Straški svetniki so nato avgusta lani sprejeli več sklepov glede sanacije in odprave posledic požara. Začeli so tudi postopek spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje gospodarske cone Zalog in marca letos soglasno sprejeli odlok o dopolnitvi občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki po tamkajšnjem požaru v Zalogu ne dovoli več predelave odpadkov.

Pogorišče je med drugimi politiki in pristojnimi obiskal tudi tedanji predsednik vlade Miro Cerar.

Direktor Ekosistemov Gregor Kovačič je ob obletnici požara medijem sporočil, da jim kljub naprezanjem in dopisovanju z ministrstvom za okolje in prostor, da bi s pogorišča dokončno odstranili odpadke, to ni uspelo.

Po njegovih podatkih je na pogorišču še vedno približno 5000 kubičnih metrov odpadkov, možnost za njihovo odstranitev je izvoz na sežig v tujino, saj so zmogljivosti slovenskih sežigalnic odpadkov zasedene. Ker pa imajo odpadki prenizko kalorično vrednost za sežig, bi jih moralo podjetje predhodno obdelati. Vanje bi moralo vmešati sveže odpadke, česar pa ne more storiti brez veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja ali pridobitve novega, je pristavil.

Minister za okolje in prostor Jure Leben o sanaciji

Minister o sanaciji pogorišča Ekosistemov v Zalogu