oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Novice Novo mesto

Legalizacija Žabjaka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.02.2013 19:43

V Novem mestu so se popoldne sestali novomeški župan ALojzij Muhič, minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, ki je tudi predsednik vladne komisije za reševanje rosmke problematiike, predstavniki Ministrtsva za obrambo in predsednica Zveze Romov za Dolenjsko Dušica Balažek.

Glavna tema sestanka je bila legalizacija romskega nasleja Žabjak in prenos lastništva z ministrstva za obrambo na mestno občino Novo mesto.

Novomeški žuapan Alojzij Muhič meni, da bi z danes sprejetim protokolom lahko sprejeli dopolnjen občinski prostorski načrt in podrobni prostorksi načrt v dobrem leti. Največjo oviro pri tem lahko predstavlja družbena sprejemljivost.



Kot je povedal Bogovič, so se dogovorili o prenosu dobrih 20 hektarjev zemljišč novomeškega romskega naselja Žabjak, ki so v lasti ministrstva za obrambo, na Mestno občino Novo mesto. Ker so vmes tudi kmetijske površine, bodo tem spremenili namembnost, ključen problem pri tem romskem naselju pa ostaja družbena sprejemljivost.

Hkrati s to je v ospredju tudi nezaupanje obeh strani, Romov in njihovih sosedov, je pojasnil Bogovič in nadaljeval, da so bili, glede na težave, ki so se leta 2009 pojavile pri sprejemanju novomeškega občinskega prostorskega načrta, ko so navedeno območje iz tega izločili, danes vsi enotni, da bodo najprej pripravili protokol sosledja in obveznosti vseh vpletenih do končne ureditve naselja.

Omenjeni protokol naj bi bil nared do naslednje seje komisije za zaščito romske skupnosti, občinski prostorski načrt oz. njegov dodatek pa bi lahko sprejeli približno v poldrugem letu, je še povedal Bogovič.

Njegovim besedam je pritrdil novomeški župan Muhič. Po njegovih besedah bi se dalo spremenjeni občinski prostorski načrt, ki bi mu sledila podrobnejši občinski načrt in prenos lastništva zemljišč na lokalno skupnost, sprejeti v letu dni, vse postopke pa bodo obravnavali po hitrem postopku, je pristavil.

Glede sedanjih nelegalnih romskih gradenj je pojasnil, da se bodo skušali rušenjem izogibati. Če bo v podrobnem prostorskem načrtu zajeto, da je te objekte možno legalizirati, bodo te legalizirali, občina pa bo preko razpisov poskrbela za infrastrukturo naselja.

Sicer naj bi v novomeškem Žabjaku živelo približno 300 Romov, v sosednjem Brezju pa še približno toliko, je še povedal Muhič.

Po besedah predsednice Zveze Romov za Dolenjsko Dušice Balažek so se danes dogovorili, da bodo vsi vpleteni združili moči in pospešili napore za ureditev bivanja v največjem novomeškem romskem naselju. Romov - nekateri v Žabjaku živijo že 60 let - od tam nimajo kam preseliti, s prenosom lastništva zemljišč in legalizacijo naselja pa bodo končno dobili možnost, da se njihovo naselje uredi, je še menila Balažkova.

Minister Franc Bogovič o legalizaciji


Župan Alojzij Muhič o legalizaciji