Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana

Letos zaradi hitrosti že 26 žrtev; prihodnji teden poostren nadzor

Piše: STA

Čas objave:
06.08.2021 11:06

Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo v ponedeljek začenja nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala do 15. avgusta. Čeprav je bilo letos do 15. julija pet odstotkov manj prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti kot v enakem obdobju lani, pa je bilo iz tega razloga že 26 smrtnih žrtev, lani v celem letu pa 27.

Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Letos je bilo do 15. julija zabeleženih 1335 takšnih prometnih nesreč, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. A zelo zaskrbljujoče so najhujše posledice teh prometnih nesreč. Letos namreč zaradi neprilagojene hitrosti beležimo že skoraj toliko smrtnih žrtev kot v celotnem lanskem letu, v današnjem sporočilu za javnost opozarja Agencija za varnost prometa (AVP).

Skoraj polovica teh nesreč (660) se je zgodila med petkom in nedeljo. Med temi smrtnimi žrtvami je bilo letos največ, kar sedem, voznikov motornih koles, pet voznikov osebnih avtomobilov, štirje pešci, ki prometne nesreče, v kateri so umrli, niso povzročili. Med žrtvami so bili tudi štirje vozniki tovornih vozil, dva potnika, ter po en voznik mopeda, štirikolesnika, traktorja in en kolesar.

Do 20. julija je bilo kljub manjšemu obsegu prometa v prvem četrtletju ugotovljenih 74.522 kršitev s področja hitrosti, to je skoraj 11.000 kršitev več kot v enakem obdobju lani.

Med povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti letos izstopa starostna skupina od 25 do 34 let. Udeleženci iz te starostne skupine so povzročili največ, 306 prometnih nesreč, pa tudi največ smrtnih prometnih nesreč, teh je bilo sedem. Udeleženci starostne skupine od 45 do 54 let so povzročili šest smrtnih prometnih nesreč.


Največ hudih telesnih poškodb (24) so povzročili udeleženci starostne skupine od 18 do 24 let, največ lažjih telesnih poškodb pa iz starostne skupine od 25 do 34 let (149). Sedem smrtnih žrtev prometnih nesreč je bilo zaradi udeležencev, ki so poleg neprilagojene hitrosti vozili še pod vplivom alkohola. Letos je policija od 1. januarja do 20. julija ugotovila skupaj 74.522 kršitev cestnoprometnih predpisov s področja hitrosti, ki sicer predstavljajo približno tretjino vseh ugotovljenih kršitev.

Tretjina smrtnih prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti se zgodi ponoči, približno enako razmerje v času nastanka prometne nesreče (dan/noč) pa je tudi v primeru smrtnih prometnih nesreč, še navaja AVP.

Policija bo v času preventivne akcije, ki se bo začela v ponedeljek, po vsej Sloveniji izvedla poostren nadzor hitrosti, ki je mednarodno usklajen. Gre za aktivnosti, povezane z umirjanjem prometa, nadzor pa je tudi uvod v začetek šolskega leta.

AVP v sodelovanju s Policijo in AMZS v petek, 13. avgusta, v Centru varne vožnje na Vranskem pripravlja dogodek za medije, namenjen ozaveščanju javnosti o pomenu prilagajanja hitrosti voznim razmeram. Obenem bodo skupaj opozorili na številne dejavnike, ki vplivajo na varno udeležbo v cestnem prometu. Aktivnosti agencije bodo usmerjene tudi v spletno kampanjo in ozaveščanje.

Agencija in policija znova pozivata voznike, naj z umirjeno vožnjo prispevajo k varnim potem za vse prometne udeležence. "Omejitve hitrosti so namenjene za našo lastno varnost. Zmerno in odgovorno vozite zato, ker se objestna vožnja lahko konča usodno," so še opozorili v sporočilu za javnost.