oliver dragojevic split slovo ladje bobo9 Svet24.si

Vesna Dragojević: "Še danes, ko zazvoni telefon,...

Srednji Gasteraj 9 - Požar, v katerem sta umrli dve osebi - policijski trak Stop policija Svet24.si

Groza v Ljubljani: zagorela baraka, v njej našli ...

jelsane mejni prehod meja bobo Svet24.si

Novost ob vstopu v državo: Slovenija priznava ...

janez jansa dz1 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Lahko Janša jesenski politični ...

sds tabor 2 Necenzurirano

Kaj je upravitelj, obsojen jemanja podkupnin, ...

Goran Dragić 2 Odkrito.si

Goran Dragić odprl pametno košarkarsko igrišče...

de-donno Odkrito.si

Smrt zdravnika, ki je našel zdravilo proti ...

Novice Ljubljana

Levica zahteva nujno sejo zaradi bioplinarne v Črnomlju

Piše: STA

Čas objave:
14.06.2021 10:14

Poslanci Levice so vložili zahtevo za sklic nujne seje odborov DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri bi razpravljali o vplivu Petrolove bioplinarne v Črnomlju na življenje okoliških prebivalcev in populacijo črnega močerila. Med drugim predlagajo začasno zaustavitev bioplinarne in ukrepanje.

Kot opozarjajo v poslanski skupini, se kmetijske površine v Beli krajini že vrsto let gnojijo s digestatom - odpadnim proizvodom Petrolove bioplinarne v Črnomlju. Petrol digestat zastonj ponuja okoliškim kmetom za gnojilo. Kmetje z uporabo zastonjskega gnojila resda znižujejo visoke stroške pridelave, a hkrati "povzročajo vse večji družbeni in okoljski problem".

"Dolgotrajna uporaba odpadnega digestata poleg neznosnega smradu, ki se širi po poljih Bele krajine in predstavlja oviro za turistično panogo, zaradi vsebovanih nevarnih težkih snovi povzroča vse večjo okoljsko grožnjo - za kraški teren, po katerem se gnoji, za zdravje tamkajšnjih prebivalcev ter za usihajočo populacijo črne človeške ribice (črnega močerila), ki živi v belokranjskih podzemnih vodah na približno 10 kvadratnih kilometrih in je ne najdemo nikjer drugje v svetu," so zapisali.

Na onesnaženje belokranjskih zemljišč s težkimi kovinami in nitrati, nižanje kvalitete bivanja in ogroženost edinstvene črne človeške ribice, katere odrasla populacija šteje le še nekaj sto primerkov, po navedbah stranke opozarjajo tako člani društva Proteus kot domači strokovnjaki, ki menijo, da so trenutne zakonske omejitve glede vsebnosti nevarnih snovi v vodi postavljene prenizko.

Levica predlaga, naj odbora okoljsko ministrstvo pozoveta, da sproži postopke za začasno zaustavitev obratovanja bioplinarne, dokler se ne zagotovijo dodatni ukrepi za zaščito črnega močerila in zmanjša smrad zaradi delovanja bioplinarne in potresanja digestata.Vlado bi pozvali, naj sprejme dodatne ukrepe za zaščito populacije črnega močerila ter naj prebivalcem ob bioplinarni zagotovi čisto in zdravo življenjsko okolje.

Okoljsko ministrstvo bi pozvali, naj poostri monitoring nad kakovostjo digestata iz te bioplinarne, okoljsko in kmetijsko ministrstvo pa, naj preprečita gnojenje z "okoljsko neustreznim" digestatom.

Od okoljskega ministrstva tudi želijo, da v sodelovanju s civilno družbo in strokovno javnostjo v roku šestih mesecev preuči trenutno postavljene mejne vrednosti vsebnosti nevarnih snovi v digestatu, ki se uporablja za gnojenje kmetijskih površin, in o tem poroča odboroma v roku enega leta.

Poleg tega bi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pozvali, naj preuči možnosti za subvencioniranje in nadomestitev digestata "z naravi prijaznejšimi gnojili" na življenjskem območju črnega močerila.