oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Ljubljana/Črnomelj

Lidija Gornik – naj prostovoljka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.06.2016 18:55

Mladinski svet Slovenije (MSS), pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja, je izvedel zaključno prireditev natečaja Prostovoljec leta 2015, na kateri so razglasili najboljše prostovoljce in prostovoljske projekte za leto 2015. V natečaju Naj prostovoljec 2015 je bila med nagrajenimi tudi prostovoljka Lidija Gornik iz Črnomlja.

Zaključno prireditev natečaja je na Brdu pri Kranju je gostil predsednik Borut Pahor. V natečaj Prostovoljec leta je letos prispelo 220 prijav. Podelili so naziva Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, naziv Naj prostovoljski projekt, naziv Naj mladinska voditeljica in Naj mladinski projekt, priznanje za mednarodno prostovoljstvo in tri priznanja za posebne dosežke v prostovoljstvu. Gre za tradicionalno prireditev, ki jo je Mladinski svet Slovenije izvedel že štirinajstič zapovrstjo.

Priznanja so podelili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk, direktor Urada RS za mladino dr. Peter Debeljak ter predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl.

Ključno priznanje za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt je prejel projekt Udarnik MC Velenje, ki ga izvaja Mladinski center Velenje. Namen projekta Udarnik je predvsem nudenje brezplačne prostovoljske pomoči posameznikom ali družinam, ki si zaradi slabšega socialnega stanja ne morejo privoščiti dodatne pomoči, starejšim osebam in tistim, ki zaradi zdravstvenih težav dela ne zmorejo opraviti sami. Izvajajo pa še drugačne oblike pomoči, kot so animacijsko glasbeni programi za osebe iz socialno ogroženih skupin, inštrukcije za otroke, druženje s starejšimi osebami, itd. Udarnik MC Velenje je v letu 2015 izpeljal več kot 50 prostovoljskih akcij. Preko njih je poleg solidarnosti in prostovoljstva kot osnovno vrednoto poudarja tudi delo, kar vpliva na večjo podporo projektu v lokalnem okolju in krepi družbeno participacijo.

Nagrado v starostni skupini nad 30 let je kot naj prostovoljka prejela Lidija Gornik iz Črnomlje za umetniško in ustvarjalno delo - za poslikave, delavnice ipd - s čimer je izdatno poskrbela za oživljanje starega mestnega jedra v Črnomlju in prispevala k slikovitosti in odmevnosti prireditev v lokalnem okolju.

Zapuščene in druge stavbe v mestu so po njeni zaslugi dobile tematske poslikave in postale umetniški izdelki, ki so navdušile lokalno prebivalstvo.