zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Gornja Radgona

Lovstvo včeraj, danes in jutri...

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.04.2013 18:42

V Gornji Radgoni je v soboto, 21. aprila 2013, v okviru 8. Mednarodnega sejma lovstva in ribištva Lovska zveza Slovenije, Strokovno-znanstveni svet, ki ga vodi dr. Ivan Kos, pripravila strokovni posvet z največjimi strokovnjaki s področja lova in lovstva iz Slovenije in Hrvaške na temo »Lovstvo včeraj, danes in jutri«.

Številne udeležence posveta so pozdravili predsednik lovske zveze Slovenije mag. Srečko Felix Krope, minister za okolje in prostor mag. Dejan Židan, v.d. generalnega direktorja direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo Ministrstva za okolje in prostor Jošt Jakša, direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec, posveta pa se je udeležil tudi direktor Zavoda za gozdove Slovenije Ivo Trošt.

Na tradicionalnem strokovnem posvetu so eminentni predavatelji predstavili vlogo in dejavnosti lovstva skozi čas, in sicer tradicijo lova in različnih sistemov lovstva v Evropi, Sloveniji in na Hrvaškem. Lov je od spontanega lova skozi zgodovino prešel k lovstvu, ki temelji na novih spoznanjih o človeku, divjadi in okolju. Prav tako se v današnjem času pojavljajo spremembe v pojmovanju smiselnosti, dopustnosti ter nujnosti izvajanja in dojemanja lova. Ena od ugotovitev posveta je bila, da je trenutno upravljanje z divjadjo v Sloveniji urejeno, sistematično, načrtno, pregledno in zelo dobro nadzorovano, kar nam priznava tudi širša evropska strokovna javnost. Treba pa je ohraniti prizadevanja, da ostane tako še naprej. Med izzivi, s katerimi se bo lovstvo srečevalo tudi v prihodnje, je ozaveščanje lovske in širše javnosti o pomenu upravljanja z divjadjo. Prav tako se lovci zavedajo, da je eno pomembno področij izobraževanje mladih. Lovstvo je vpeto tudi v aktivno varstvo vseh živalskih vrst (vključno z redkimi in ogroženimi) in njihovega življenjskega prostora. Prav tako so se udeleženci posveta strinjali, da je treba nadaljevati razvoj vseh vidikov lovstva, ob upoštevanju dejstva, da je lovstvo večnamensko. To pomeni tudi ozaveščanje in izobraževanje širše javnosti, kaj vse je lovstvo, saj velik del področja lova in lovstva v javnosti ni dovolj prepoznan.


Tovrstni strokovni posveti so namenjeni ozaveščanju strokovne in splošne javnosti o pomenu lova in lovstva ter trajnostne rabe naravnih virov. Ozaveščena javnost bo namreč v prihodnje pomembno sooblikovala nadaljnji razvoj lovstva.