Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Luka Hadl z Gimnazije Novo mesto nagrajen na evropski naravoslovni olimpijadi

Piše: R.K.

Čas objave:
07.05.2018 20:47

V petek se je s podelitvijo medalj zaključila 16. evropska naravoslovna olimpijada (TheEuropean Union Science Olympiad – EUSO), ki je v Ljubljani pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) potekala vse od 28. aprila. Slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Gašper Košir in Tevž Lotrič z Gimnazije Kranj ter Luka Hadl z Gimnazije Novo mesto, je prejela zlato medaljo in v konkurenci 52 ekip zasedla odlično tretje mesto. Zmagala je češka ekipa, drugo mesto pa je zasedla ekipa Estonije.

Druga slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Ana Meta Dolinar, Gregor Gajič in Vladimir Smrkolj z Gimnazije Bežigrad, je osvojila srebrno medaljo in dosegla skupno 20. mesto. Skupno je bilo podeljenih šest zlatih, 19 srebrnih in 27 bronastih odličij.

»Vsem vpletenim v organizacijo tekmovanja EUSO 2018 se zahvaljujem za trdo delo zadnjih treh let. Velik del svojega življenja so posvetili temu, da bi bil EUSO 2018 najboljša znanstvena in kulturna izkušnja za 156 dijakov iz 25 držav Evropske unije. Najbolj impresivno pa je bilo to, da kadarkoli sem srečal kogarkoli izmed njih, bodisi so imeli za sabo neprespano noč bodisi utrujene oči od pregledovanja, zmeraj so me z nasmehom pozdravili in vedno prekipevali od navdušenja,« se je organizatorjem tekmovanja EUSO zahvalil dr. Michael Cotter, ustanovitelj in predsednik EUSO. »Za vse nas, še posebej pa za dijake, je bil to eden izmed najboljših tednov življenja. Hvala, Ljubljana, hvala, Slovenija, to je bil najverjetneje najboljši EUSO doslej.«

»V tem svetu je znanje tisto, kar šteje. In ne samo znanje, tudi znanost. Znanost danes ne pomeni samo naravoslovne znanosti, pomeni holistično vse, kar prinesemo na svet, za boljši svet. In zato ste tu. Hvala vsem za deljenje svojih idej in razmišljanj vsem nam, še posebna zahvala pa vašim mentorjem, ki so ustvarili atmosfero, v kateri ste začutili, da je vredno poskusiti ustvariti nove rešitve, svetu predstaviti novo znanje. Zakaj? Za vse nas, za boljšo družbo, za boljši svet,« je na zaključni slovesnosti prisotne nagovoriladr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport.»Hvala, mladi talenti, prepričana sem, da ne ustvarjate le naše prihodnosti, ampak da ste naša prihodnost.«

Tema letošnje evropske naravoslovne olimpijade – vino
Na tekmovanju je v okviru 52 ekip sodelovalo 156 mladih znanstvenikov, ki so se merili v iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja – biologije, kemije in fizike. Vse znanstvene vede so na tekmovanju vsako leto zastopane približno enakomerno, obenem pa so naloge vsako leto tematsko povezane z državo gostiteljico. Tema letošnjega tekmovanja EUSO je bilo vino.



Prvi tekmovalni dan je bil posvečen barvam. V kemijskem delu so tekmovalci analizirali listna barvila. S posebno tehniko in z ustreznimi topili so ločili barvila, ki so v listju. Pri fizikalni nalogi so merili prepustnost svetlobe v različnih vzorcih vina. Na osnovi vnaprej pripravljenega diagrama, ki je bil narejen za vse slovenske regije, so morali ugotoviti, v katero regijo sodi določeno vino. Pri biološkem delu pa so morali preučevati vpliv encimov na oksidacijo grozdja. V okviru drugega tekmovalnega dneva so proučevali lastnosti tekočin. Fizikalna naloga je bila tokrat viskoznost in površinska napetost vin, v kemijskem delu so določili vsebnost kislin v vinu s potenciometrično titracijo, v biološkem pa so določevali neznane organizme, ki so adaptirani na življenje v vinogradih in sadovnjakih. Eksperimente so tekmovalci izvajali v laboratorijih Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Sedem dni druženja s sovrstniki iz 25 držav Evropske unije
Celotno dogajanje olimpijade EUSO je potekalo sedem dni.Poleg samega tekmovanja, ki je trajalo dva dni po približno pet ur, so potekale tudi različne obtekmovalne dejavnosti, kot so strokovne ekskurzije,družabni dogodki in ogledi nekaterih naravnih znamenitosti Slovenije. Udeleženci evropske olimpijade so tako obiskali Škocjanske jame, si ogledali Piran in Sečoveljske soline ter se med drugim družili v sobi pobega, Mestnem muzeju Ljubljana in Muzeju iluzij ter pohajkovanju po Ljubljani. Med seboj so stkali številne nove vezi, nekatere izmed njih se bodo kasneje zagotovo razvijale tudi v kariernem smislu.

Glavni organizator 16. evropske naravoslovne olimpijade je Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Olimpijado je finančno podprlo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, glavni pokrovitelj tekmovanja je podjetje Krka, pokrovitelja pa ELES in COSYLAB.

Prihodnje leto bo evropska naravoslovna olimpijada EUSO potekala v Almadi na Portugalskem.