oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Novo mesto

Marija Zalokar in Izidor Novak sta Krkina prostovoljca leta

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.12.2015 16:54

Danes so v Krki že četrtič zapored podelili priznanje Krkin prostovoljec leta. Za leto 2015 sta ga prejela Marija Zalokar in Izidor Novak. Že tradicionalno so se ob tej priložnosti zahvalili tudi 143 Krkinim krvodajalcem jubilantom.

Za lepše in bolj kakovostno življenje

Krkaši so že od ustanovitve podjetja vključeni v različne oblike dobrodelnih dejavnosti, organizirane bodisi v Krki bodisi zunaj nje. Tako že več kot šest desetletij na najbolj neposreden način krepijo družbeno odgovornost in humanitarno delovanje. Duh prostovoljstva se je med krkaši dodobra razširil tudi z družbeno odgovorno akcijo Krkin teden humanosti in prostovoljstva, ki so jo pod sloganom Tudi dobrodelnost je del nas aprila 2015 organizirali četrtič zapored. Z vrsto uspešno izpeljanih dejavnosti, usmerjenih v nesebično pomoč sočloveku, je akcija še okrepila socialno zavest številnih krkašev.

Skrb za sočloveka je vsak dan prisotna v razmišljanju in dejanjih številnih sodelavcev, zato ni naključje, da v Krki tistim, ki prostovoljno že vrsto let sodelujejo v pokroviteljskih odborih ali so člani posameznih zvez in društev, prostovoljci v domovih starejših občanov, v šolah s prilagojenim programom in drugih ustanovah, namenjajo posebno pozornost. Od leta 2012 v Krki izbirajo tudi prostovoljca leta. Letos je komisija izmed predlogov sodelavcev izbrala Marijo Zalokar in Izidorja Novaka. Sodelavcema, ki se že vrsto let ukvarjata z dobrodelnostjo, je plaketi izročil predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič.


Krkina prostovoljca leta 2015

Marija Zalokar je zelo vestna in zvesta krvodajalka. Do sedaj je kri darovala že več kot stokrat, za kar sta jo nagradila tako Rdeči križ kot Krka. Krvodajalstvo jo spremlja že od mladosti. Sama pravi, da si življenja brez darovanja krvi sploh ne predstavlja. Dejstvo, da čez leta ne bo več primerna darovalka, bo težko sprejela. Marija, ki je že 15 let tudi aktivna gasilka, je v svoji delovni sredini najbolj dejavna prostovoljka in s tem tudi svetel zgled mlajšim generacijam.

Izidor Novak je že 20 let član prostovoljnega gasilskega društva Razkrižje. Je tudi predsednik tega društva. Prejel je številne nagrade na občinskem in regijskem področju. V preteklem letu je sodeloval tudi pri reševanju problemov ob poplavah, pri čemer se je dokazal kot odličen vodja in odgovoren predsednik. Aktiven je tudi na kulturnem področju. Že 22 let je član folklorne skupine Razkrižje, ki jo zadnjih 10 let tudi vodi. Prevzel je tudi naloge podpredsednika kulturnega društva. Kot vodja folkloristov je prejel krajevna, občinska in regijska priznanja. Njegovo strokovno delo je bilo nagrajeno s prejemom priznanja Maroltove nagrade.


Z darovanjem krvi rešujejo življenja

V Krki ima krvodajalstvo dolgoletno tradicijo. Povprečno dvakrat na leto daruje kri prek 1000 Krkinih sodelavcev, kar potrjuje, da se krkaši dobro zavedajo pomena načela solidarnosti. S svojim humanim dejanjem tako prispevajo k rešitvi marsikaterega življenja.

Samo v času akcije Krkin teden humanosti in prostovoljstva se je na povabilo k darovanju krvi odzvalo 331 prostovoljcev, ki so darovali kri v Ljubljani, Novem mestu, Krškem in Ljutomeru. Kar 69 med njimi jih je kri darovalo prvič. Skupaj so v tednu dni zbrali več kot 131 litrov te dragocene tekočine. Kot rečeno, pa Krkini sodelavci kri darujejo ne le v času akcije, ampak vse leto.

Na današnji prireditvi so Krkinim krvodajalcem, ki so kri darovali od 5-krat pa do 110-krat, skupaj z Območnim združenjem Rdečega križa Novo mesto podelili jubilejna priznanja za njihovo človekoljubno pomoč ljudem v življenjski stiski. Prejeli so jih iz rok predsednika uprave in generalnega direktorja Jožeta Colariča, značke Rdečega križa pa jim je podelila predsednica območnega združenja Rdečega križa Novo mesto Mojca Špec Potočar.

Letošnji, že četrti Krkin teden humanosti in prostovoljstva, je povezal skoraj 1200 sodelavk in sodelavcev, kar je več kot 24 % krkašev, zaposlenih v Sloveniji. Letos so k sodelovanju pritegnili kar 192 novih prostovoljcev.