kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Krško

Martin Novšak ni več prvi mož Gen energije

Piše: STA

Čas objave:
24.02.2022 06:29

Nadzorni svet Gen energije je z današnjim dnem odpoklical generalnega direktorja Martina Novšaka, so sporočili iz družbe. Začasno oziroma do imenovanja novega generalnega direktorja je na najvišji položaj v enem od dveh energetskih stebrov v državi imenoval dosedanjo članico poslovodstva, finančno direktorico Gordano Radanovič.

Razloga za razrešitev v sporočilu za javnost niso navedli.

O razrešitvi je že pred uradnim sporočilom poročalo več medijev. Pri tem so navajali, da naj bi Novšaka v nadaljevanju zamenjal Blaž Košorok, trenutni državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu. Kot poroča portal Necenzurirano, ima Košorok pri naskoku na položaj generalnega direktorja podporo predsednika vlade Janeza Janše. S Košorokovim imenovanjem bi premierjev najožji krog tako po navedbah portala dobil neposredni nadzor nad ključnim delom slovenske energetike.

V odsotnosti uradno navedenih razlogov so mediji sicer navajali več možnosti. Ena je torej boj različnih struj znotraj vladajočih krogov za nadzor nad skupino, pod katero ob hidroelektrarnah na spodnji Savi in Termoelektrarni Brestanica spada tudi Nuklearna elektrarna Krško in ki bo bdela nad projektom drugega bloka krške nuklearke, ocenjenim na več milijard evrov, če se bo ta res začel izvajati.


Druga je, da so nadzorniki zaupanje v Novšaka izgubili, ker naj bi bil preveč naklonjen nekdanjemu prvemu možu trgovca z elektriko Gen-I Robertu Golobu, ki se z Gibanjem Svoboda podaja tudi v volilno tekmo in v javnomnenjskih raziskavah kotira visoko. Kot spominja portal N1, naj bi Novšak sprva želel Golobu na primer podeliti nov mandat na čelu Gen-I.

Skupščina Gen-I tega Golobu nato lani jeseni nato ni podelila, a obenem lastnika Gen-I - lastništvo v Gen-I si na polovico delita Gen Energija in Gen-EL, v slednji pa imata po polovični delež Gen-I in Gen Energija - še ni uspela imenovati novega vodstva, prav tako o sodnem imenovanju začasnega poslovodstva še ni odločilo krško okrožno sodišče. Golob je sicer še vedno zaposlen na Gen-I kot direktor upravljanja strateškega portfelja nabave energije, podjetje pa vodijo pooblaščenci.

Portal 24ur pa omenja tudi, da naj bi nadzorniki Novšaku zamerili 1,4 milijona evrov (brez DDV) vredno pogodbo za piarovske storitve z družbo Consensus v lasti Andreja Drapala. O tem so pred meseci pisale Finance, gre pa za komunikacijsko podporo za projekt drugega bloka, pa čeprav končne odločitve o projektu še ni.

Novšak sicer velja za enega pomembnejših gospodarstvenikov iz desnosredinskih krogov, blizu stranki SDS. Gen energijo je vodil od 1. avgusta 2005, najprej kot družbo Eles Gen, maja 2006 pa je z izdvojitvijo Elesa postala Gen Energija. Julija lani je nastopil nov štiriletni mandat.