Kiki Rahimovski Svet24.si

Zadnje Akijeve besede sinu Kristijanu

dom Svet24.si

Kaj se dogaja po domovih za starejše? Jih res ne ...

stol, gora, karavanke Svet24.si

Po padcu na grebenu umrl turni smučar

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

Od molka do izdaje: kako so zaprli usta Ljudmili ...

orban jansa logar Necenzurirano

Slovenija do Tajvana, Madžarska do Bleda #kolumna

baloni, državno-prvenstvo, balonarstvo Odkrito.si

Balonarska nesreča na Barju

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Novice Ljubljana

Med dolenjskimi dijaki do zdaj potrjenih 58 okužb

Piše: STA

Čas objave:
08.07.2021 11:10

Med dolenjskimi dijaki, ki so se v soboto vrnili z maturantskega izleta v Španiji, so do zdaj potrdili 58 okužb z novim koronavirusom. Vseh 334 dijakov je v karanteni, podatkov o tem, ali so okuženi z različico delta, pa za zdaj še nimajo, je v izjavi za medije povedala epidemiologinja Eva Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Iz španskega letovišča Lloret de Mar so se dijaki in nekaj spremljevalcev vrnili v soboto. NIJZ je z dolenjske območne enote dobil obvestilo, da jih je bilo nekaj pozitivnih na hitrih testih. Rezultate so nato preverili še s PCR testi in do zdaj potrdili skupno 58 okužb. Grilčeva je ob tem opozorila, da lahko zboli še kdo.

Kot visoko tvegane stike je NIJZ vse dijake napotil v karanteno. Če bodo opazili simptome, se bodo z zdravnikom dogovorili za testiranje.

Rezultati analize, ali so se dijaki okužili s koronavirusno različico delta, še niso znani, po besedah epidemiologinje jih lahko pričakujemo v prihodnjih dneh. Obstaja pa verjetnost, da gre ravno za to različico, ki je v Španiji precej prisotna.Za zdaj tudi nimajo podatka, ali je bil kdo od udeležencev maturantskega izleta cepljen.

Na NIJZ ocenjujejo, da gre porast koronavirusnih okužb v Sloveniji v zadnjih dneh pripisati tej skupini, situacijo pa bodo spremljali še naprej, je napovedala Grilčeva.

Iz Španije si sicer v Slovenijo danes vrača nova skupina dijakov, tokrat z Gorenjske.

Epidemiologinja Eva Grilc o okuženih dijakih


Epidemiologinja Eva Grilc o novi skupini dijakov