Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice

Med načeli Mestne občine Novo mesto tudi skrb za zdravje občanov

Piše: R.K.

Čas objave:
07.04.2022 13:29

Na Mestni občini Novo mesto ob svetovnem dnevu zdravja, ki sodi med najpomembnejše osebne, a hkrati prevečkrat spregledane vrednote, izpostavljajo, da se v njihovi lokalni skupnosti zavedajo pomena skrbi za zdravje in temu že dalj časa posvečajo pozornost skozi občinske projekte in društvene programe s področja zdravstvenih dejavnosti, vključujoč tako duševno kot fizično skrb za telo.

Zdrav način življenja je smernica, ki jo na novomeški občini želijo približati svojim prebivalcem skozi javne razpise in podporo nevladnim organizacijam, predvsem pa z vlaganjem v lastno infrastrukturno mrežo kolesarskih in pešaških poti ter drugih rekreacijskih površin.

Na Mestni občini Novo mesto preko javnega razpisa vsako leto sofinancirajo programe in projekte na področju socialnega in zdravstvenega varstva, letos bo finančno pomoč prejelo kar 55 nevladnih organizacij, pri čemer je v ospredju skrb za preventivno zdravstveno oskrbo občanov in občank. Preprečevanje stisk in težav, ki jih povzročajo bolezni srca in ožilja ter druga bolezenska stanja, so tista področja, kjer društva delujejo vsakodnevno in skrbijo da je Novo mesto zdravo mesto. Pod tem imenom, Novo mesto – Zdravo mesto, deluje tudi projektni svet, ki v lokalno okolje prinaša predloge in pobude za izboljšanje javnega zdravja urbanega prebivalstva v lokalni skupnosti, hkrati pa spremlja občanom namenjene programe, ki jih izvajajo izvajalci na področju zdravstvene dejavnosti in oskrbe v Mestni občini Novo mesto.

Miselnost, da je zdrav način življenja prava smer za bodočnost novomeške lokalne skupnosti, je vidna tudi v načrtovanih investicijskih projektih, s katerimi občanom omogočajo dostop do mnogoterih površin za gibanje. Obstoječe omrežje trajnostno naravnanih postajališč GoNM in kolesarskih poti se kontinuirano dopolnjujejo, v načrtu je tako novo postajališče GoNM na Otočcu, v nastajanju pa sta že kolesarska povezava Krka–Žihovo selo in Drska–Bršljin po Ulici Slavka Gruma, temu namenjeni pa bosta tudi brvi Irča vas in Loka–Kandija. Smotrnost in celovitost brvi Loka–Kandija na občini povečujejo še s povezavo na pešpot ob potoku Težka voda, katere gradnja se bo začela že predvidoma v prihodnjem mesecu. Tek, sprehod, kolesarjenje ali odklop od skrbi so mogoči tudi na večnamenski poti ob Levičnikovi cesti, ki se bo v kratkem z novim krakom priključila na Kandijsko cesto, podobna pot pa je načrtovana tudi na relaciji Mali Slatnik–Petelinjek. Kolesarjenje se bo okrepilo še na bodoči kolesarski poti Novo mesto–Straža, sprehajanje na pešpoti Portoval, k rekreaciji pa bo bistveno pripomogel tudi bazenski kompleks v Češči vasi, ki stoji ob biseru novomeške športne infrastrukture Olimpijskem centru Novo mesto.

V lokalni skupnosti letos načrtujejo tudi komunikacijsko kampanjo, ki bo poudarjala okrevanje po epidemiji Covid-19 s ciljem izboljševanja gibalnih navad in krepitve duševnega zdravja, kar je danes na strokovnem srečanju ob svetovnem dnevu zdravja predstavila direktorica občinske uprave Mestne občine Novo mesto dr. Vida Čadonič Špelič. »Tako gibalne navade kot mentalno zdravje sta v času epidemije doživela opazno poslabšanje in zato bomo na Mestni občini Novo mesto organizacijam, ki se bodo poglobljeno lotile te problematike, predvsem pri ranljivih skupinah, namenili sredstva na novem, samo temu namenjenemu razpisu v vrednosti 100 tisoč evrov,« je ob tem poudarila direktorica. Letošnja novost bo tudi projekt Skupaj za varni jutri, sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, v sklopu katerega bodo skupaj z lokalnimi partnerji sodelovali pri širjenju in dopolnjevanju že obstoječih mrež javno dostopnih AED aparatov. Tekom leta bodo v krajevnih skupnostih izven naselja Novega mesta tako bogatejši za 9 avtomatskih eksternih defibrilatorjev, izvedene pa bodo tudi delavnice za prve posredovalce.