Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ljubljana

Med nominiranci za kritiško sito tudi Goga z romanom Lucije Stepančič

Piše: STA

Čas objave:
21.04.2021 21:18

Društvo literarnih kritikov je v sodelovanju z Ljubljano, Unescovim mestom literature, preko spleta razglasilo nominirance za nagrado kritiško sito. Za nagrado, ki jo bodo podelili deseto leto, sta nominirana romana Lucije Stepančič in Boruta Kraševca ter pesniške zbirke Tine Kozin, Muanisa Sinanovića in Toneta Škrjanca.

Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja ali avtorice v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Pri izbiri nagrajenca sodeluje kar najširši kritiški forum, saj imajo možnost pretresanja prav vsi člani društva, na mrežici sita pa lahko ostanejo vse knjige ne glede na zvrstne, žanrske in ostale opredelitve. Spletno razglasitev nominirancev je vodil literarni kritik Aljaž Koprivnikar.

Med romani sta si nominacijo prislužila Agni (LUD Šerpa) Boruta Kraševca in Naj me kdo zbudi (Založba Goga) Lucije Stepančič. Roman Agni je ljubezenska drama, spletena iz treh pripovednih linij: živalske (kunka), dekliške (dekle v času spolnega zorenja) in odrasle (trije odrasli liki, ki tvorijo ljubezenski trikotnik - dekletov oče, mama in teta). Zunanji okvir daje romanu življenje kunke. Kot so zapisali pri založbi, je njegova kakovost "preplet vseh treh pripovednih linij, ki odsevajo druga v drugi, se medsebojno opomenjajo ter iz nepričakovanih gledišč razkrivajo nekatere tabuirane teme (incest, kanibalizem, poligamija)".

Lucija Stepančič medtem v romanu Naj me kdo zbudi predstavi "napeto zgodbo, polno fantastike, mistike in obešenjaškega humorja". Pri Založbo Goga so zapisali, da se roman začne kot ljubezenska zgodba v sodobnih Firencah, potem pa začneta glavna junaka, študentka in skrivnostni aristokrat, kot za šalo preskakovati stoletja, gibljeta se med svetovi živih in mrtvih.

Za kritiško sito pa so si nominacijo letos prislužile tudi tri pesniške zbirke. Pri Založbi Litera so o zbirki Nebo pod vodo Tine Kozin zapisali: "To je zbirka o minevanju in poslavljanju. Vsem znana intimna usoda, spisana na pretanjen in življenjski način, kakor da bi nas pesnica povabila v prostor, v katerem se odvija njena zgodba. A iz verza v verz nam postaja bolj in bolj jasno, da je nebo pod vodo še mnogo več kot zgolj to."



Muanis Sinanović se poteguje za nagrado s pesniško zbirko Krhke karavane (LUD Literatura), v kateri je po zapisu založbe "našel zrel glas, ki v premišljeni in dodelani poeziji razmišlja o identiteti posameznika v času družbenih sprememb". Njegova poezija "je obenem osebna in družbeno kritična, njegov glas je glas mladega posameznika, a tudi kateregakoli pripadnika manjšin". V zbirki se posveča tudi temam, kot so migracije, religija in drugačnost.

Tone Škrjanec pa je za nagrado nominiran s pesniško zbirko Nekaj o nas kot živalih (LUD Šerpa). Pri založbi so navedli, da Škrjanec v tem delu "ostaja zvest samemu sebi in svoji značilni govorici lepega in spretnega pogovornega idioma, ki beleži konkretne reči in zapisuje imena bližnjih, 'brez zadrege se vtika v vse mogoče'; si zastavlja vprašanja in je naravnan na iskanja, ki iščejo z vsemi čutili; a še vedno primarno s pogledom in pa s tipom (dotikom)".

Glasovanje o nagrajenki oziroma nagrajencu poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki prejme največ glasov kritiške žirije. Nagrado bodo letos podelili desetič, razglasitev nagrajenca oziroma nagrajenke pa bo predvidoma konec maja.

Lani je kritiško sito prejela Anja Golob za pesniško zbirko 'da ne da ne bo več prišla...'.