testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Brežice

Medalja policije za hrabrost tudi Brežičanu Jerneju Agrežu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.06.2015 14:20

V Ljubljani JE potekala slovesnost ob podelitvi medalj za požrtvovalnost in hrabrost policistom in občanom, ki so v preteklem obdobju posredovali v različnih situacijah, v katerih so nemalokrat ob skrbi za druge ogrozili tudi lastno varnost in življenje.

Medaljo za hrabrost je prejel tudi vodnik reševalnega psa in član Kinološkega društva IZAR (iskanje, zaščita in reševanje) Jernej Agrež, ki je bil 20. aprila s svojo ekipo aktiviran za na prvi pogled rutinsko iskalno akcijo pogrešane oseba, ki se je sprevrgla v nepričakovan in nevaren dogodek.

Policija je v obrazložitvi zapisala:

Občan iz Brežic, Jernej Agrež, ki je tudi prostovoljec in vodnik reševalnega psa, je bil 20. aprila zjutraj skupaj z drugimi vodniki reševalnih psov, aktiviran za iskanje pogrešane osebe na območju Lešnice pri Novem mestu. Po skoraj petih urah iskanja so trije vodniki, med njimi tudi Jernej Agrež, opazili pogrešano osebo, ki pa je imela v rokah pištolo. Jernej Agrež jo je začel nagovarjati, naj se preda, naj ne beži. Na kraj se je pripeljal tudi komandir novomeške policijske postaje Tomaž Slak, ki je vodil iskalno akcijo. Že pred tem je Jernej Agrež svoja sodelavca napotil na varno razdaljo, vodja vodnikov pa je vsem odredil vrnitev na izhodiščno točko. Najprej Agrež, nato še Slak, sta poskušala osebo prepričati, naj se mirno preda in odloži pištolo, ki jo je imela ves čas uperjeno vase.


Med pogovorom na razdalji nekaj metrov je počil strel. Agrež je domneval, da je oseba streljala na policista, zato se je vrgel nanjo. Takoj ko je ugotovil, da je pogrešani ustrelil samega sebe, pa mu je poskušal pomagati, a pomoči žal ni bilo več, saj je zaradi strelne rane umrl.

Vsi vodniki reševalnih psov in sodelujoči policisti zaslužijo priznanje za izredno požrtvovalnost pri iskanju pogrešane osebe, še posebej, ker se je običajno iskanje nepričakovano sprevrglo v zelo nevarno situacijo. V trenutku, ko je bilo res ogroženo življenje, pa je Agrež storil bistveno več, kot se je od njega pričakovalo – plemenito je izpostavil svoje življenje, da bi rešil življenje drugega in preprečil nadaljnje ogrožanje.