Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

Medalje za požrtvovalnost tudi v Novo mesto, Bugdanjo vas in Cerklje ob Krki

Piše: STA

Čas objave:
12.12.2018 12:27

Reševanje ljudi iz rek ali gorečih hiš, oživljanje otroka in zoperstavljanje nasilnim vlomilcem so dejanja, s katerimi so si različni posamezniki, tako občani kot pripadniki policije, prislužili medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost. Te so podelili danes na policijski akademiji v Tacnu.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in nova generalna direktorica policije Tatjana Bobnar sta danes podelila tudi 11 medalj za hrabrost. Med drugim jo je prejeli policist policijske postaje za izravnalne ukrepe Kranj Dražen Papec, ki je 30. oktobra v Jelendolu po močnem deževju, ki je tam povzročilo precejšnje težave, skočil v naraslo reko za utapljajočim se domačinom, ga izvlekel iz nje ter mu tako rešil življenje. "Tisti trenutek nisem prav veliko razmišljal. Naredil sem to, kar je bilo v tistem trenutku treba narediti. Vsi vemo, da poklic policista zahteva celega človeka, v službi in v prostem času. Naše poslanstvo je v takih trenutkih pomagati ljudem, ki potrebujejo pomoč. V tistem trenutku sem tudi jaz storil prav tisto, kar je bilo treba," je po prejemu podelitvi medalje pojasnil Papec.

Medaljo za požrtvovalnost sta prejela tudi policista postaje prometne policije Maribor Miran Čučej in Primož Šrok, ker sta 3. junija letos v nevarnih razmerah s hitrim ukrepanjem preprečila, da bi moški skočil v reko Dravo in storil samomor.  Policist specializirane enote za nadzor pometa Slađan Dragić je medaljo za požrtvovalnost prejel, ker je 26. junija v Velenju v svojem prostem času preprečil beg nasilnemu in oboroženemu storilcu kaznivega dejanja poskusa vloma v vozilo ter ga z velenjskima policistoma tudi pomagal obvladati. Dragić je v izjavi po podelitvi pojasnil, da mu takšno priznanje policije veliko pomeni, saj mu daje priznanje, da je nekaj storil pravilno. "Policisti smo sicer naučeni, da je to naše delo. To je ta pripadnost policijskemu poklicu. Na žalost drugi tega ne prepoznajo. Nič posebnega nisem naredil, prijel sem storilca kaznivega dejanja," je še dodal.

Policistka Valerija Verhovnik in policist Boštjan Kulovec s policijske postaje Novo mesto sta medaljo za požrtvovalnost prejela, ker sta 22. avgusta oživljala otroka, ki ni kazal znakov življenja, do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči.
Občana Alojz Lah iz Velikih Les in Jože Župec iz Bugdanje vasi sta medaljo za požrtvovalnost prejela, ker sta 16. septembra v Budganji vasi iz vinske kleti rešila zakonca, ki sta izgubila zavest zaradi prisotnosti plina, čeprav sta s tem tvegala tudi svoje življenje.



Medaljo za požrtvovalnost sta prejela tudi policista policijske postaje Lendava Dejan Kardoš in Roman Čarni, ker sta 23. septembra v Dolgovaških Goricah iz goreče in močno zadimljene stanovanjske hiše rešila žensko. Policist Gregor Mustafa s policijske postaje Rogaška Slatina pa je medaljo za požrtvovalnost prejel, ker je 27. oktobra v Rogaški Slatini prijel in obvladal vlomilca, se obranil napada še treh storilcev in pridobil podatke o njihovem vozilu, ki so bili koristni za nadaljnjo preiskavo.

Občan Dejan Kovačević iz Cerkelj ob Krki pa je 19. novembra zvečer na dolenjski avtocesti med izvajanjem zimske službe preprečil morebitno tragedijo, ko je druge voznike opozarjal na tovorno vozilo, ki je bilo ustavljeno sredi obeh voznih pasov. S tem si je prislužil tudi medaljo za požrtvovalnost policije.