zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Novice Novo mesto

Medkulturnost nas bogati na OŠ Drska

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.02.2016 07:22

Na novomeški Osnovni šoli Drska danes pripravljajo kulturni dan z naslovom 'Medkulturnost nas bogati.'

Osnovna šola Drska ima vizijo biti šola, odprta za znanje, ki razvija čut do okolja, krepi osebnostno rast in sprejema drugačnost. Ker učenci in zaposleni na šoli ne želijo, da so to le besede, ki obležijo na papirju, pač pa jih želijo vnesti v vsakdanji utrip šolskega dela, bodo na kulturnem dnevu posebno pozornost namenili povezovanju šole z lokalno skupnostjo in različnimi društvi v bližnjem in širšem okolju.

Vrata šole, ki nosi tudi naziv kulturna šola, so odprli Društvu za razvijanje prostovoljnega dela, Ric-u, Romskemu društvu, Srbskemu društvu, predstavnikom Bosne in Hercegovine, predstavnikom Kosova ter staršem naših učencem (ki bodo aktivni pri vodenju različnih delavnic).

V delavnicah bodo učenci od 1. do 9. razreda spoznavali, kako biti strpen do drugačnosti, spoznavali bodo kulturne raznolikosti, da so razlike med spoli kulturno pogojene, preizkusili se bodo v konstruktivnem reševanju konfliktov (izvaja RIC). Društvo za razvijanje prostovoljnega dela je pripravilo delavnice na temo predstavitev držav, od koder prihajajo njihovi učenci, predstavitev Srbskega društva, učenci bodo spoznavali Bosno v pesmi in besedi, širili bodo spoznanja o albanski kulturi in se preizkusili v albanskih plesih. "Za naše učence bo gotovo zanimivo sodelovanje z Romskim društvom Romano veseli, ki bo predstavilo projekt Eko-etno moda, učencem bodo pokazali ročne spretnosti pri izdelovanju rož. V kuharski delavnici pa bo "zadišalo" po tradicionalnih slovenskih jedeh," so zapisali na OŠ Drska.

Delavnice bodo potekale od 8.20 do 12.00 ure.