gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Črnomelj

AVDIO: Mednarodna izmenjava Romov v Črnomlju

Piše: STA

Čas objave:
30.04.2019 06:14

V Črnomlju se v teh dneh približno 30 mladih Romov iz Slovenije in Češke druži na mednarodni izmenjavi za povezovanje Romov. Vse do nedelje se bodo seznanjali denimo z možnostmi, ki jih imajo Romi v EU, so za STA povedali v romskem društvu Romano veseli, ki projekt organizira v partnerstvu z organizacijo RomPraha iz Češke.

Na delavnicah o Evropi in Romih na izmenjavi, ki se je začela v četrtek, med drugim govorijo o bližajočih se volitvah v Evropski parlament in o tem, kakšne možnosti imajo Romi v okviru EU, je povedal sodelavec omenjenega društva Niko Okorn.

Potekajo tudi gledališke improvizacijske delavnice, v okviru filmske delavnice pa pripravljajo kratek film z interpretacijo pesmi Kdo je kriv oz. v romščini Kon hilo krivo pesnice in pisateljice Mikice Gligič, ki že 25 let živi v romskem naselju, a ni Romkinja.

Gledališke delavnice vodi akademska igralka Vesna Anđelković, video produkcijo pa prostovoljke krškega društva Luksuz produkcija in gostujoči češki fotograf Tomas Bazika. Zeliščarstvo in življenje z gozdom na delavnicah prestavlja Zlatko - Zakladko Zajc.

Društvo Romano veseli si po Okornovih besedah prizadeva za povezovanje Romov, ki so imeli v preteklosti nomadski način življenja, v sodobnosti pa vse bolj živijo brez selitev.

Mladinsko izmenjavo financira Movit - Mladi v akciji.

Niko Okorn o mednarodni izmenjavi