20190212-00915116 Svet24.si

Znane podrobnosti tragične nesreče, v kateri je ...

pes mačka Svet24.si

Več kot dva milijona ljudi si je ogledalo ta ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

boris tomasic hisa pl3 Reporter.si

Črna gradnja: kako je klet Borisa »Kdo vam ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Mislim, da me do »brezbesedja« lahko pripravi edino moj tri in pol letni Lev Odkrito.si

Ana Maria Mitič: »S težavami se je treba ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Novice Novo mesto

Mednarodna matura od septembra tudi na Gimnaziji Novo mesto

Piše: STA

Čas objave:
09.03.2021 12:40

Gimnazija Novo mesto bo letos septembra začela izvajati program mednarodne mature. Na gimnaziji se je namreč končal dvoletni postopek za pridobitev akreditacije programa mednarodne mature. Pouk in zaključni izpiti bodo potekali v angleščini, so sporočili iz gimnazije.

Kot so pojasnili, postopek akreditacije sestavlja vrsta zahtev, ki jih mora šola izpolniti in s tem dokazati usklajenost s standardi delovanja, ki jih predpisuje mednarodna izobraževalna organizacija (International Baccalaureate Organization - IBO) iz Švice.

Gimnazija je v procesu preverjanja doseganja mednarodnih standardov izobraževanja morala izkazati usklajenost s filozofijo poučevanja in poslanstvom IBO in se zavezati k spoštovanju načel, ki veljajo v mednarodnem izobraževalnem okolju. Vsi učitelji, ki bodo poučevali v programu mednarodne mature, so morali pridobiti certifikat IBO, so zapisali.


Zadnji korak za pridobitev akreditacije je bil zahteven verifikacijski obisk, na katerem so predstavniki IBO preverjali izpolnjevanje kriterijev pri vodstvu šole, učiteljskem zboru, svetu šole ter pri predstavnikih dijakov in staršev. Gimnazija je obisk opravila z odliko in s tem dokazala, da izpolnjuje vse pogoje za izvajanje izobraževanja po svetovno priznanem programu mednarodne mature.

Program mednarodne mature je mednarodno priznan zaključek srednješolskega splošnega izobraževanja, ki traja dve leti, oz. 3. in 4. letnik gimnazije. Temelji na sodobnem in poglobljenem znanju, stalnem izpopolnjevanju in spremljanju napredka na številnih znanstvenih področjih. Poučevanje dijakov v manjših skupinah zahteva tudi sodoben pristop k poučevanju, ki v osredje postavlja dijaka in ga opolnomoči za samostojno raziskovanje in kritično mišljenje.

Novo mesto se bo z novo ponudbo izobraževanja pridružilo gimnazijam v Ljubljani, Mariboru in Kranju, kjer že izvajajo program mednarodne mature. Zanimanje za vpis v prvo generacijo mednarodne mature je pokazalo, da je bila nova izobraževalna ponudba na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju še kako potrebna, so še dodali.