Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Danes praznujejo moški

Piše: STA

Čas objave:
10.03.2019 08:25

Po mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, bodo na današnji dan mučencev, 10. marec, lahko na svoj račun prišli še moški. Dan so si izbrali kot šaljivo protiutež 8. marcu, ki so ga kot mednarodni dan sicer razglasili Združeni narodi leta 1977 in opozarja predvsem na nujno spoštovanje pravic žensk. Dan mučencev ima korenine v krščanskem izročilu.

Deseti marec je dan, ki ga krščanska cerkev beleži kot dan mučenikov zaradi dogodka iz časa vladavine cesarja Licinija v 4. stoletju. Ta je po sporu s cesarjem Konstantinom I. Velikim v kristjanih videl sovražnike, ki jih je bilo treba spreobrniti ali pa odstraniti.

Z odlokom je tudi cesarjevim vojakom na svojem območju ukazal, naj se krščanstvu nemudoma odrečejo, saj bodo v nasprotnem primeru kaznovani s smrtjo, pri čemer pa ga je presenetil upor 40 vojakov elitne legije, ki so bili pripravljeni za svojo vero umreti.

Ker se niso odpovedali krščanstvu, so jim odvzeli oblačila in jih v najhujši zimi v Armeniji vrgli v ledeno mrzel ribnik, kjer so tragično preminuli. Čeprav se je mučenje dogajalo 9. marca, se dan mučenikov obhaja 10. marca.



Tradicionalno moški na dan mučenikov prejmejo za darilo suhe slive, trnje in klobaso kot simboličen opomin, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno dogaja, pa tudi kot znak partneričine pozornosti.

Po statističnih podatkih je v začetku leta 2018 živelo v Sloveniji 2.066.800 prebivalcev, od tega je bilo moških 49,7 odstotka. V Sloveniji moški številčno prevladujejo v koroški, savinjski, posavski, primorsko-notranjski, goriški regiji in v jugovzhodni Sloveniji.

Najpogostejše moško ime je Franc, med mladimi pa Luka. Povprečni moški v Sloveniji so bili v letu 2017 visoki 178 centimetrov, težki pa 85 kilogramov.