kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Krško

Mencingerjeva hiša kot nova

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.12.2012 13:32

Mencingerjeva hiša, pomemben del mestne zgodovine Krškega, v kateri je živel pisatelj, odvetnik in politik Janez Mencinger, je celovito obnovljena.

Danes je Občina Krško uspešno »prestala« tudi tehnični pregled s katerim se začenja postopek pridobitve uporabnega dovoljenja, ki ga pričakujemo čez mesec dni. Temu bo sledila tudi otvoritev te, 1600 m2 velike znamenitosti, ki jo Občina Krško po obnovi Valvasorjeve hiše in gradu Rajhenburg uvršča med največje projekte na področju obnove zgodovinsko kulturnih spomenikov v zadnjih letih.

Pomemben in prepoznaven del arhitekturne dediščine mesta, bo po prenovi služil za poslovne namene, del hiše pa bo posvečen predstavitvi Mencingerjevega življenja, rekonstruirana je tudi sušilnica sadja iz 19. stoletja, posebej pa bodo predstavljene novo odkrite poslikave, portreti iz 16. stoletja. V pritličju bo vzpostavljen center nesnovne žive tehnične in industrijske dediščine mesta in občine Krško.

Prenova je zajela obnovo pritličja, prvega nadstropja in podstrešja, strešne kritine ter pročelja z restavracijo fresk. 600 m2 velika mansarda bo namenjena depoju, ostalih 1000 m2 uporabnih površin pa poslovni dejavnosti in muzejskemu prikazu načina življenja v 19. stoletju.


Bogato srednjeveško preteklost so potrdila tudi arheološka izkopavanja. Del odkritij bo predstavljenih tudi v kasnejših zbirkah, ki bodo del hiše. Prav tako so restavrirane zunanje freske na fasadi in zaključena zunanja ureditev. Projekt prenove je izdelal MV Biro, Marija Vlahučič s.p. iz Krškega, nosilec izvedbe pa je bilo podjetje SL Inženiring Boršt d.o.o..

2,5 mio evrov vredna obnova se je začela leta 2009 s pridobitvijo lastništva objekta in zemljišča. Naložbo v višini 711.000 evrov je sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj, v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2010—2012, preostanek pa je zagotovila Občina Krško.