kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Metlika

Menjava v vrhu metliške Kolpe

Piše: STA

Čas objave:
07.01.2020 10:05

Dolgoletnega predsednika uprave in generalnega direktorja metliške Kolpe, enega vodilnih proizvajalcev kopalniške opreme v srednji in jugovzhodni Evropi, Mirjana Kulovca bo sredi januarja zamenjal Borut Šterbenc, Kulovčev namestnik in Kolpin finančni direktor. Kulovec, ki se bo upokojil, bo ostal predsednik Kolpinega svetovalnega odbora.

Šterbenca je sicer za generalnega direktorja decembra potrdila Kolpina skupščina, omenjeno podjetje pa se bo zaradi enostavnejšega poslovanja še ta mesec iz delniške preoblikovalo v družbo z omejeno odgovornostjo.

Kulovec, ki je Kolpo 23 let vodil kot njen tretji direktor, je svoj odhod potrdil za STA in dodal, da je zadovoljen, da v vseh letih njegovega vodenja niso imeli izgube. Uspešno in brez izgube so prebrodili tudi zadnjo gospodarsko krizo, je opozoril.

Glede poslovanja v preteklem letu je navedel, da na ravni skupine pričakujejo prodajo približno enako predlanski in nekaj malega več čistega dobička kot predlani. Kulovec je še pristavil, da je na lansko poslovanje že nekoliko vplivalo ohlajanje zahodnih trgov oz. padec tamkajšnje prodaje.

Po javno dostopnih podatkih je sicer skupina Kolpa predlani dosegla 51,6 milijona evrov prodaje in 1,7 milijona evrov čistega dobička.

Skupina Kolpa po zadnjih podatkih zaposluje 660 ljudi, matična metliška družba pa 430. Družba je sicer izrazito izvozno usmerjena in izvozi štiri petine proizvodnje. Največ na zahtevne zahodnoevropske trge oz. desetino v Nemčijo in po osem odstotkov v Francijo ter Avstrijo. Izvaža tudi v Veliko Britanijo, Italijo in Španijo, matično metliško podjetje pa je v zadnjem obdobju preraslo v močno skupino, ki izvaža v skupaj 45 držav.

V Kolpi si sicer prizadevajo za vodilno mesto med proizvajalci kopalniške opreme na domačem in trgih jugovzhodne Evrope. Prodajo bi radi okrepili predvsem v EU, predvsem v Nemčiji in zunaj EU v Rusiji, hkrati pa okrepili prisotnost na preostalih zanje zanimivih svetovnih trgih.

Kolpa, ki je predlani obeležila 40-letnico delovanja, svoje izdelke prodaja pod blagovnima znamkama Kolpa san in Kerrock. Vse bolj pomemben je tudi njen inženiring v okviru programa Kolpa Solutions.

Skupino poleg matične sestavljajo še družbe Polira v hrvaških Radatovićih, Kolpa Zrenjanin v Srbiji, Slo San v Rusiji, Kolpa Zeta v Črni gori, Kolpa Line v Bosni in Hercegovini, Kolpa Hungary na Madžarskem in Kerrock Nemčija. V Sloveniji so Kolpini obrati v Rosalnicah pri Metliki, v Novem mestu, Kostanjevici na Krki in v Šentlovrencu.