princ harry Svet24.si

Princ Harry se je spravil na paparace

usodna odločitev Dobra karma

Tako vaš rojstni datum vpliva na sprejemanje ...

Pamela Anderson, Jon Peters Svet24.si

Pamela Anderson se je skrivaj poročila

grosuplje, streljanje, 21.-1 Svet24.si

Krvava drama v Grosupljem: 44-letnik umoril ...

vodnar Dobra karma

Z neba nam je zavladal Vodnar. Spoznajte ga!

Menopavza Njena.si

Jasna Kuljaj takole uživa v vročem Dubaju

Vesna Janković Njena.si

Strta Vesna Janković - izgubila je očeta

Novice Novo mesto

Mesojedec: "Pravna država za vse"

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.11.2012 11:49

Novomeška civilna iniciativa za reševanje romske problematike ob svoji 10-letnici delovanja ugotavlja, da se stanje glede urejanja sobivanja z Romi v navedenem obdobju ni izboljšalo. Nasprotno od tega se je poslabšalo, opozarjajo. Če jim na državni in občinski ravni ne bodo prisluhnili, pa za prihodnje leto napovedujejo javne proteste in "ulico".

Kot je na današnji novinarski konferenci v Novem mestu povedal predsednik omenjene iniciative Silvo Mesojedec, država in občine rešujejo zgolj bivanjske probleme Romov, vse ostalo pa po njegovem stagnira. Nasprotno imajo vse, ki na to opozarjajo, za nestrpneže, je menil.

Država in občine se reševanja problema sobivanja z Romi po njegovem lotevajo napačno in uvajajo pristop pozitivne diskriminacije, ki pa, kot je dejal Mesojedec, ni pravi in druge državljane postavlja v neenakopraven položaj.

"Uvesti bi morali red in pravno državo za vse," je poudaril. Hkrati je navedel več primerov, za katere sodi, da so posledica takšne neenakopravne obravnave. Med drugim je opozoril na novomeško Osnovno šolo Bršljin, kjer je romskih šolarjev za približno tretjino, po njegovi oceni pa taka sestava moti učni proces in šolo vse bolj spreminja v romsko.

Civilna iniciativa nasprotuje tudi legalizaciji novomeškega romskega naselja Žabjak in uvajanju navodil glede bolnišničnega reda tudi v romskem jeziku v Splošni bolnišnici Novo mesto. Mesojedec je okrcal tudi vlado, novomeško občino, policijo, sodstvo, urad varuha človekovih pravic, pristojna ministrstva in druge ustanove, ki se ukvarjajo in srečujejo z romsko problematiko.

Pretežno vsi imajo napačen pristop, nihče pa se ne pogovarja z neposrednimi sosedi Romov, katerih stališča zagovarja civilna iniciativa, je dejal in dodal, da je sedanje stanje podobno predvojnemu. Nadaljeval je, da slovenski državljani živijo v državi, kjer so kriminalci bolje zaščiteni kot pa žrtve in da Dolenjska postaja dvojezična pokrajina z vse večjimi problemi.

Zaradi vsega navedenega je predsednik civilne iniciative odgovorne na državni ravni pozval, da se sestanejo z njenim vodstvom. Če njihovega mnenja vnovič ne bodo upoštevali in vztrajali pri legalizaciji novomeškega Žabjaka, pa bo prišlo do javnega upora, je še napovedal Mesojedec.