Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Mestno jedro gosti razstavi

Piše: R.K.

Čas objave:
02.05.2022 07:03

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je v praznih izložbah v mestnem središču postavila na ogled razstavi o knjižnih delih o Novem mestu ter pomembnejših trenutkih v novomeški knjižnici v preteklem letu.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto tudi v letošnjem letu nadaljuje s pripravo razstav v praznih izložbah v središču Novega mesta. V marcu so tako v izložbi nekdanje trgovine z naravno kozmetiko postavili na ogled razstavo Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v letu 2021, kjer si lahko ogledate pomembnejše trenutke preteklega leta v novomeški knjižnici, nekaj zanimivih statističnih podatkov ter kaj vse se je dogajalo in kdo jih je obiskal.

V izložbi nekdanje čokoladnice pa je na ogled razstava O Novem mestu so pisali ..., izbor knjižnih del o Novem mestu, ki vam v branje ponuja knjižna dela, katerih osrednja tema je naše mesto – Novo mesto. Skoraj sedem stoletij dolga preteklost mesta je zapisana v številnih zgodovinskih pregledih. Svoj košček v mozaik védenja o Novem mestu dodajo tudi številni zborniki, ki pričajo o delovanju novomeških podjetij, društev ali ustanov. Novo mesto je vedno navdihovalo tudi pesnike in pisatelje, ki so dogodke iz novomeške preteklosti uporabili kot literarni motiv v pesmih, povestih in romanih. In ne nazadnje, utrip minulih časov zaznamo tudi v pričevanjih Novomeščanov, ki so v besede in stavke ujeli svojo življenjsko pot.

Že Bogo Komelj, prvi ravnatelj novomeške knjižnice, po katerem se imenujejo knjižnične posebne zbirke, je občasno poskrbel za postavitev razstav v izložbah v središču Novega mesta. Novomeška knjižnica je v zadnjih dveh letih v praznih izložbah na Glavnem trgu in Rozmanovi ulici na ogled postavila že vrsto priložnostnih razstav pod sloganom Ljubo doma, kdor ga pozna. Na ta način zapolni prazne izložbe v mestu z novimi vsebinami, predstavlja lokalno kulturno dediščino ter hkrati s selitvijo razstav izven knjižničnih zidov ponuja možnost ogleda razstav tudi Novomeščanom, ki redkeje zahajajo v knjižnico. Še zlasti so bile razstave v izložbah opažene v času epidemije, ko so kulturne ustanove delovale v omejenem obsegu. Zaradi izjemnega zanimanja in pozitivnih odzivov so sklenili nadaljevati s tovrstnimi razstavami tudi v prihodnje.