bik, polzela Svet24.si

FOTO: Podivjan bik v Polzeli poškodoval tri ...

majerič2 Svet24.si

FOTO: Branko Majerič, kmet s Ptujskega polja, ...

ilka hamer Svet24.si

Ilka pogumno stopila pred kamere in navdušila

marcic jahta brioni Reporter.si

Jahte dobaviteljev in lobistov v zdravstvu: ...

6ba9bdb07f12d891519545f9ff1f4ccb Necenzurirano

Tako Počivalšek s proračunskim denarjem pomaga ...

marina_tucakovic Odkrito.si

Poslovila se je Marina Tucaković

Andrea Massi Tina Maze športnik leta 2015 Ekipa24.si

Pester večer Tine MAZE, ki je zaradi ODBOJKE ...

Novice

Metliški prostovoljci opravili 2410 prostovoljnih ur

Piše: R.K.

Čas objave:
30.04.2021 06:42

Sedem članov ekip prve pomoči Rdečega križa Metlika je pomagalo na UKC Ljubljana.

Na Območnem združenju Rdečega križa Metlika so povedali, da so jim izkušnje iz prvega vala covid-19 podarile velik čut solidarnosti med občani, še posebej pa med prostovoljci. Bili so močno vpeti v izvajanje nalog v DSO Metlika in na terenu. Tudi ob pojavu drugega vala je bil med prostovoljci in člani ekip – bolničarji velik odziv, interes in pripravljenost pomagati. V pripravljenosti za pomoč v zdravstvenih ustanovah smo imeli ekipo že v prvem tednu ob razglašeni epidemiji, 19. oktobra lani.

Prostovoljci so zelo predani, zato nikoli v nobeni situaciji nismo imeli težav s sestavo ekipe. Svoje delo opravljajo predano in odgovorno.

Od 8.12.2020 do 15.3.2021 je bilo sedem članov ekip prve pomoči Rdečega križa Metlika na razpolago za pomoč UKC Ljubljana. Prihajajo iz občine Metlika. Imajo različne statuse; dijaki, študenti, samozaposleni, zaposleni (a zaradi ukrepov je njihova storitev zaprta) in trenutno brezposelni.


Člani ekip prve pomoči RK Metlika so pomagali v UKC do sredine marca letos. Delo je potekalo v treh izmenah. Njihovi bolničarji so bili razvrščeni na različne oddelke; kirurgija (travmatološki oddelek ), infekcijska klinika, intenzivna covid. Opravljajo različna dela, kot so pomoč medicinskim sestram, čiščenje in razkuževanje prostorov in oblačil medicinskega osebja, transport pacientov po kliniki, spremstvo in pomoč v rešilcu, pomoč pri hranjenju in negi bolnikov in podobno. Na omenjeni nalogi v UKC –Ljubljana so bili člani prisotni 295 dni in opravili 2.410 prostovoljnih ur. Iskrene čestitke in velika HVALA.

Iz UKC Ljubljana so minuli petek, 23. aprila ponovno prosili za pomoč bolničarjev Rdečega križa Slovenije. Rdeči križ je najprej aktiviral bližnja območna združenja. Glede na stisko, ki jo imajo, pa so tudi strani RK Metlika potrdili pripravljenost njihovih članov za vključitev v delo. Z delom se je začelo 27.aprila in bo potekalo vsaj tri tedne (12 ali 8 ur na dan).

Na prošnje za pomoč v UKC ali v splošno bolnišnico se bodo na Območnem združenju Rdečega križa Metlikaodzivali tudi v prihodnje, odvisno od naše usposobljenosti in potreb.

NA Območnem združenju Rdečega križa Metlika verjamejo, da z njoihovo prisotnostjo (bolničarji RK Metlika) in delom vsaj malo pripomoremo k razbremenitvi zaposlenih in k boljšemu počutju oskrbovanih.