kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Metlika

Vuzemski ponedeljek v Metliki

Piše: STA

Čas objave:
13.04.2020 07:19

Člani Metliške folklorne skupine Ivan Navratil, ki na velikonočni ponedeljek vsako leto pripravijo prireditev Vuzemski ponedeljek s tradicionalnim zaviranjem kola, bodo to značilno metliško obredje danes izvedli kljub epidemiološkim omejitvam. Ob predvajanem petju, ki bo slišno po vsej Metliki, bodo v narodnih nošah zaplesali pred svojimi domovi.

Kot so zapisali, je namen prireditve prikaz ljudskega običaja zaviranje kola, ki ga je belokranjski narodopisec Ivan Navratil že leta 1888 opisal v Ljubljanskem zvonu, temu obredju pa so se metliški meščani odpovedali zelo redko.

Predvsem so znane odpovedi zaradi nezadostnega števila plesalcev in političnih razlogov, od leta 1992, odkar za obredje skrbi omenjena folklorna skupina, pa ga še niso odpovedali ali prestavili zaradi slabega vremena, so dodali "Navratilovci".

Po njihovih podatkih so metliško kolo na prostem na vuzemski oziroma velikonočni ponedeljek v preteklosti zavirali na prostem na metliškem Pungartu pri cerkvici sv. Martina, od leta 1992 pa ga plešejo na Trgu svobode v starem delu mesta.

Obredje v celoti združuje šest različnih plesnih iger - kolo, must, rešetca, robčeca, petelinji boj in turn, od katerih pa nekatere v zadnjem obdobju opuščajo. Gre sicer za ohranjeni najstarejši splet plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki so ga leta 2013 vpisali v register nesnovne kulturne dediščine, predlani pa razglasili za nesnovno dediščino državnega pomena.

Metliško vuzemsko obredje plešejo brez glasbene spremljave. Plesalci si dajejo takt z lastnim petjem. Obuditev tega običaja je bila deležna številnih pohval, "Navratilovci pa praznovanje velikonočnega ponedeljka v zadnjem času obravnavamo kot praznik Metliške folklorne skupine Ivan Navratil", so še sporočili iz Metlike.

Metliško kolo bodo zavirali danes ob 15. uri.