ales hojs bobo6 Svet24.si

Aleš Hojs pomotoma objavil zasebno sporočilo: ...

mandarine Svet24.si

Pri nas prijavili hrvaške mandarine, ki so ...

čaj, pitje čaja Svet24.si

Čaji, ki preženejo nespečnost, prehlad, ...

janez jansa ek Reporter.si

Zakaj Janša ne pove, kaj zameri evropskima ...

Dikaucic-interpel Necenzurirano

Vladavina lopovov #kolumna

Par_1 Njena.si

Kmetija: Aljažev odziv na Linine razgaljene ...

anamarija lampic Ekipa24.si

JO PREPOZNATE? Anamarija Lampič JEMLJE DIH! Naša...

Novice Žužemberk

AVDIO: Minister Vrtovec v Žužemberku o prenovi tamkajšnje cestne infrastrukture

Piše: STA

Čas objave:
09.06.2020 07:41

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je bil včeraj v suhokranjski Občini Žužemberk. Na delovnem obisku se je z županom Jožetom Papežem pogovarjal o prenovi tamkajšnje cestne infrastrukture in napovedal 1,2 milijona evrov vredno prenovo ostale dvorske vzhodne vpadnice ter še neocenjeno naložbo v gradnjo križišča v Žvirčah.

Vrtovec je po obisku dejal, da sta se z županom dogovorila, da bodo še letos začeli prenovo omenjenega približno 450-metrskega cestnega odseka na Dvoru, za katero bo občina prispevala približno 400.000 evrov, glavnino naložbe pa bo pokrila Direkcija RS za infrastrukturo.

Pogovarjala sta se tudi o gradnji križišča Žvirče-Ambrus, za katerega je vršilka dolžnosti direktorice direkcije Ljiljana Herga, ki ga je spremljala na obisku, povedala, da morajo to naložbo še oceniti.

Minister je dodal, da je sicer v Občini Žužemberk "odprtih še veliko drugih aktivnosti", ki jih bodo izvajali v prihodnjih letih, in da se ministrstvo za infrastrukturo zaveda pomena podeželja. "Tako ohranjamo tudi delovna mesta," je med drugim dejal Vrtovec.

Hergova je navedla, da začetek prenove cestnega odseka na Dvoru po najbolj optimističnem razpletu javnega naročila predvidevajo zgodaj jeseni. Po prenovi zadnjega odseka glavne prometnice, ki z Dvora vodi proti Novemu mestu, pa se naj bi lotili še gradnje pločnika od Dvora do krajevnega pokopališča.

Glede križišča pri Žvirčah je pojasnila, da za to naložbo še pripravljajo projektno dokumentacijo in da bo njena ocena oz. ovrednotenje znano v roku nekaj mesecev. Napovedala je tudi štetje prometa in druge postopke za morebitno opozorilno semaforizacijo ali kakšno drugo ureditev cestnega ozkega grla pri t. i. gobji hiši v središču Žužemberka.

Žužemberški župan Papež je dodal, da bo občina za naštete prenove in gradnjo cestne infrastrukture prispevala skupaj približno milijon evrov, z ministrom in njegovim spremstvom pa se je včeraj pogovarjal o več kot desetih tovrstnih naložbah.

Opozoril je, da križišče Žvirče-Ambrus predstavlja glavno povezavo proti Kočevju. Za prihodnje leto je napovedal tudi že dogovorjeno postopno prenovo tamkajšnje navezovalne ceste Smuka-Hinje-Prevole-Žvirče. Končali naj bi jo leta 2023.

Papež je še zagotovil, da bodo projekt gradnje žužemberške obvoznice, ki ga je napovedal njegov županski predhodnik Franc Škufca, nadaljevali.

Minister Jernej Vrtovec o prenovi cestne infrastrukture na območju Žužemberka


Župan Jože Papež o prenovi cest na območju Žužemberka