državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Novo mesto

Mlade kuharice navdušile

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.03.2016 15:58

Včeraj se je močno kadilo od kuhanja veščih rok v gostilni Jakše, v Novem mestu. Gostilna, ki se ponaša z dolgoletno tradicijo, pripravo lokalnih jedi z bogato dolenjsko kulinarično zapuščino, neguje in spoštuje vsaka generacija posebej.

Včasih nujna postojanka na cesti iz mesta, danes pa skoraj v središču dolenjske prestolnice. Otroci OŠ Šmihela in Drske, ki se v najštevilčnejši zasedbi vsako leto spopadejo z raziskovanjem malhe kulinarične dediščine so pogumno zasedli tekmovalne položaje in se trudili posnemati babičine zapovedi.

»Zbor dolenjskih kuharic« je dokazal, da »dežela štrukljev« premore številne drugačne testene jedi, ki so krojile obdobja okoli praznikov ali pa kot vsakdanje bile na mizah kmečkega ali delavskega prebivalstva. Bistvena razlika med naštetima kategorijama se je kazala v količini uporabljenih jajc ter sadnih ali mesnih dodatkih. Predvsem pa je že oblika pogačeali pite(in posledično čas priprave) nakazala pomembnost dogodka ali priložnosti za pripravo.

Ugotovitev je, da je na celotnem slovenskem področju, med sadnimi vrstami,jabolko najpogosteje krojilo recepte prednikov. Seveda gre za avtohtone ali domače sorte, v večini kiselkastega okusa, kar je jedem dajalo prav posebno svežino.

Tudi tokrat so se z jabolki srečali v najrazličnejših kombinacijah in agregatnih stanjih. Od krhljev, ki so krasili pogačo, do čežane v piti, pa koščkov v krompirjevih cmokih, tudi ali ponovno v kombinaciji s fižolom in orehi, pa sodobnejše variante, kot so karamelizirane z drobljencem domačih piškotov ali vmešanih v močnik z dodatkom suhih sliv.

Da se je včasih skoraj vse vrtelo okoli hrane, njene priprave in obreda hranjenja,  je potrdila najstarejša Novomeščanka, ki bo prihodnje leto dopolnila 100 let, ga. Stanka Grein. Prišla je spodbujati mlade, morda bodoče kuharske mojstrice ter jim zaupati kak nasvet, ki ga ne morejo najti v knjigah. Posrkati več ali manj le ustne vire prehranske zapuščine, je eden izmed glavnih ciljev projekta.


Komisijo so sestavljali:
• Borut Jakše, gostilna Jakše, gostitelj, ki v tradicionalni gostilni Novega mesta nadaljuje s ponudbo domačih jedi
• Rok Vovko, gostilna Vovko, kjer lokalno značilne jedi dobivajo modernejšo podobo
• Urša Berginc, slaščičarna Cukerček v Novem mestu
Za napredovanje v finale so izbrali skupino:
• Okus Dolenjske, OŠ Drska, ki so pripravili matevža z zeljem in domačo klobaso, zelje s klobaso v krompirjevem čolnu in spomladanski grižljaj na bazi jabolk.

Čestitamo vsem mladim kuharicam in njihovim mentoricam.