900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Bruselj

Mladi znova brezplačno z vlakom po Evropi

Piše: STA

Čas objave:
17.10.2021 06:32

Evropska komisija bo v okviru pobude DiscoverEU mladim v Evropi razdelila 60.000 brezplačnih železniških vozovnic. Na ta način bodo lahko mladi, stari od 18 do 20 let, odkrivali Evropo na trajnosten način, poudarjajo v Bruslju. Prijave za potovanja v letu 2022, ki je obenem evropsko leto mladih, bodo odprte od torka do 26. oktobra.

Ta krog prijav je namenjen mladim Evropejcem, rojenim med 1. julijem 2001 in 31. decembrom 2003. Izjemoma se lahko prijavijo tudi 19- in 20-letniki, ker je bil njihov krog prijav preložen zaradi pandemije covida-19, so pojasnili v Bruslju.

Uspešni kandidati bodo lahko potovali do 30 dni med marcem prihodnje leto in februarjem 2023. Ker je glede razvoja pandemije še veliko neznank, bodo vsem potnikom na voljo prilagodljive rezervacije na podlagi nove mobilne vozovnice. Datum odhoda se lahko spremeni tudi tik pred odhodom. Komisija zato svetuje, naj na platformi Re-open EU preverijo morebitne omejitve potovanj. Mobilne vozovnice veljajo eno leto.

Komisija k sodelovanju močno spodbuja mlade s posebnimi potrebami. Na voljo bodo dobili informacije in nasvete, prav tako pa bo komisija krila stroške posebne pomoči, kot so spremljevalci in psi pomočniki.



Uspešni kandidati lahko potujejo sami ali v skupini največ petih oseb, če so vsi dovoljene starosti. Da bi spodbujali trajnostne oblike potovanja in tako podpirali evropski zeleni dogovor, bodo udeleženci pobude večinoma potovali z vlakom. Za čim večjo dostopnost vseh delov Evropske unije pa lahko uporabijo tudi druga prevozna sredstva, denimo avtobus, trajekt ali izjemoma letalo. Tako bodo lahko sodelovali tudi mladi iz odročnejših predelov ali z otokov.

Glede na to, da je Evropska komisija razglasila leto 2022 za evropsko leto mladih, ima pobuda pomembnejšo vlogo kot kdaj koli prej, saj mladim prinaša nove priložnosti, da si od marca 2022 dalje s potovanjem z vlakom širijo obzorja, poglabljajo znanje, nabirajo nove izkušnje in spoznavajo ljudi z drugih koncev Evrope, je dejala evropska komisarka za raziskave, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Vsaki državi članici je dodeljeno določeno število vozovnic glede na delež njenih prebivalcev v celotnem prebivalstvu EU, so še navedli pri Evropski komisiji.