kamera Svet24.si

Žena zasačila profesorja v objemu študentke

tutan lenard Svet24.si

FOTO: To je najbrž edini slovenski par, ki živi ...

BITENC Necenzurirano

Bešič Loredan in Bitenc skupaj proti Breclju

zvezdan martic2 Reporter.si

Bo to novi predsednik uprave RTV Slovenija?

benjamin sesko Ekipa24.si

Mora Keka skrbeti!? Ne le Jan Oblak, poškodovan ...

Kraljica pin-upov iz 50 Odkrito.si

Srhljiva zgodba kraljice pin-upa

dragic 2 Ekipa24.si

Goran Dragić brutalno iskreno o svoji ...

Novice Celje

Mladi niso več odgovorni za največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola

Piše: STA

Čas objave:
30.11.2021 17:25

Mladi med 15. in 24. letom niso več odgovorni za največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola, je glavno sporočilo 5. sezone iniciative Heroji furajo v pižamah. To neslavno prvo mesto so prevzeli vozniki med 25. do 54. letom, največ povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola pa je starih med 35. in 44. let, so sporočili iz zavoda Vozim.

Zato letos predajajo besedo mladim in jih postavljajo za zgled varne in odgovorne vožnje. V akciji so se jim pridružili znani mladi, igralka Mila Peršin, pevec Bojan Cvjetićanin in raper Vazz, ki starejšim nastavljajo ogledalo.

Ob tem so v zavodu opozorili, da se moramo odgovorno obnašati vsi, v pomoč pa nam je lahko herojski vau'čer, ki so ga ustvarili v Herojih. "Herojski vau'čer je srčna obljuba in iskren namen, ki lahko reši življenje. Z njimi želimo spodbujati, da bi vsi svoj vau večer končali z varnim prevozom domov, in ne v prometni nesreči," so zapisali.

S herojskim vau'čerji želijo preplaviti splet in posledično vplivati na izboljšanje prometne varnosti. Vsi si želijo, da bi naš najbližji prišel varno domov, kar mu lahko podarijo s herojskimi vau'čerji za večer s srečnim koncem, so prepričani v zavodu Vozim.Herojski vau'čer lahko posameznik ustvari sam na www.heroji.si in ga podari najbližjim z iskrenim pozivom, da ga lahko pokličejo kadarkoli, ko potrebujejo varen prevoz domov.

Mladi vozniki med 15. in 24. letom so namreč od leta 2010 do 20. novembra letos za kar 56 odstotkov zmanjšali število prometnih nesreč, ki so jih povzročili pod vplivom alkohola. V letu 2010 je bilo teh nesreč 372, letos pa 164. Medtem ko se je v celotni ostali populaciji ta odstotek, kljub padcu, zmanjšal le za dobro četrtino; v letu 2010 so povzročili 1473 prometnih nesreč pod vplivom alkohola, letos pa 1095.

"Skozi leta lahko pri mladih spremljamo napredek v primerjavi s starejšimi starostnimi skupinami in prav glede vožnje pod vplivom alkohola mladi pogosteje izberejo varnejše alternative in se odločijo za prevoz s treznim prijateljem, javnim prevozom ali taksijem ter tako odgovorno prispevajo k večji prometni varnosti," je opomnila Mateja Markl iz Javne agencije RS za varnost prometa.