Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ljubljana

Mladi posavski in dolenjski geniji pokazali svoje izjemne sposobnosti

Piše: A.H.,N.K.

Čas objave:
11.04.2018 15:17

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se je v nedeljo, 8. 4. 2018, 290 otrok iz vse Slovenije udeležilo tekmovanja Brainobrainfest 2018, na katerem so se pomerili v hitrostnem računanju in prikazali osupljive veščine (neverjetna koncentracija, fokus, vizualizacija, samozavest, odločnost ...), pridobljene v okviru obšolskega programa Brainobrain.

Otrokom sta se pridružila tudi ustanovitelj programa, Indijec Anand Subramaniam, in priljubljeni slovenski raper Rok Terkaj. 

Brainobrainfest je že drugo leto zapored združil otroke in starše otrok, starih med 4 in 14 let, ki obiskujejo program Brainobrain. V tekmovalnem delu Brainobrainfesta so imeli otroci na voljo tri minute, da so s pomočjo starodavnega azijskega računala abaka izračunali čim več računov (ali na abakus ali na abakus v mislih). 

Posavski in dolensjki Brainobrainovci so domov prinesli številna odličja: 

11x pokal

11x zlata medalja

12x srebrna medalja

6x priznanje

Pokal je najvišje možno priznanje.


Brainobrain v otroku prebuja genija
 

Tekmovanje brainobrainovcev pa nikakor ni le matematično tekmovanje, prej prikaz osredotočenosti in napredka otrok v programu Brainobrain. Ta skrbi za miselno gimnastiko v najpomembnejših letih razvoja možganov, povečuje možgansko zmogljivost, spodbuja razvoj obeh polovic otrokovih možganov in krepi pomembne življenjske veščine. 

Zdelo se je, da izvajajo nemogoče 

Pred razglasitvijo rezultatov so otroci prikazali izjemne veščine računanja in marsikoga pustili brez besed. Petletniki so z izjemno hitrostjo in brez pomagal seštevali, odštevali, delili in množili trimestna števila, starejši otroci so brali angleško besedilo in hkrati v mislih s pomočjo posebnih tehnik računali dolge račune po nareku trenerke. Zbrani v dvorani so vzklikali od presenečenja in navdušenja. Še s kalkulatorjem bi potrebovali več časa za rešitev računa.

 O programu Brainobrain 

Brainobrain je po svetu večkrat nagrajeni program za izobraževanje otrok, ki ga je leta 2003 razvil Indijec Anand Subramaniam skupaj s svojima bratoma. Spodbuja razvoj obeh polovic možganov, življenjskih veščin in učinkovitih NLP tehnik. "Program spodbuja razvoj mladih genijev po vsem svetu," je ustanovitelj na kratko opisal program, ki se osredotoča na pomembne veščine, kot so koncentracija, spomin, poslušanje, sposobnost učenja, kreativnost in vizualizacija. V dveh polnih urah tedensko otroci računajo z abakom ali s pomočjo vizualizacije, rešujejo miselne izzive, tkejo tesna prijateljstva in medsebojno sodelujejo. Brainobrain, ki zelo hitro vpliva na otrokovo vedenje in njegove mentalne sposobnosti, je danes prisoten v 37 državah po svetu in izobražuje več kot 200.000 otrok.

Brainobrain ni šola, otroci ga občutijo kot izziv 

Tea Grbić, direktorica programa Brainobrain za Slovenijo, je strnila svoja opažanja: "Opažam, da otroci postanejo v šoli hitrejši in dalj časa zdržijo pri nekaterih aktivnostih. Spontano začnejo iskati izzive." Dodaja, da starši pogosto pričakujejo, da bo otrok zato boljši pri matematiki, vendar daje Brainobrain veliko širše znanje in se osredotoča predvsem na veščine, ki bodo otroku prišle prav pri vseh šolskih predmetih in v življenju na splošno. Otroci se v programu Brainobrain namreč umirijo, postanejo bolj motivirani, samozavestnejši, pogumnejši, znajo si postavljati osebne cilje, razvijajo vztrajnost in vedo, da je za uresničevanje ciljev treba tudi dalj časa delati. 

Metoda Brainobrain je nedavno prejela prestižno nagrado "Best Kids Education Brand Award" za leto 2017.